Belföld

Somogyi földpályázat: pesti egyetemista nyert

traktor (traktor, )
traktor (traktor, )

Helyi családi gazdálkodó Babócsán nem került a nyertesek közé - írja az Index és a megyei hírportál.

Májusban hirdették meg Somogyban a nemzeti parkok által birtokolt mezőgazdasági területek hasznosítására a pályázatokat. A helybeli gazdák egyike az Indexnek azt mondta, abban bíztak, hogy az egykori téeszek igazgatójának családja által addig elképesztően olcsón bérelt területekből kaphatnak egy-egy szeletet. Csalódniuk kellett. A babócsai téesz telephelyén két cég – Babócsai Biofarm Kft., Határőr Mezőgazdasági Zrt. – működik. Tulajdonosaik, vezetőik közt szinte teljes az átfedés. A Határőr Zrt. nem pályázhatott, mert már túl sok földje volt, a Babócsai Biofarm viszont igen, és ott voltak még a rokonok is. Pályázott a nagymama, és a budapesti egyetemista lány is nyert 50-100 hektárt.

Fotó: Northfoto

Előzőleg a megyei hírportál, a Sonline kereste arra a választ, hogy mi keresnivalója van „a babócsai földeken két budapesti egyetemistának”, miután az Indexben is megszólaló gazda megkereste a szerkesztőséget. Azt mondta: egy szavuk se lenne, „ha olyan nyer, akinek köze van ehhez a földhöz. Ezek a területek egykor a babócsai emberek tulajdonában voltak. Most olyanok kapták meg, akiknek semmi közük a földműveléshez, és semmi közük ehhez a vidékhez…”, de állami milliókkal támogatni ezt a társaságot olyan, mint vizet önteni a Drávába. “

„Ráadásul a zrt. haszna az utolsó forintig elkerül innen, hiszen a tulajdonosoknak semmi köze nincs ehhez a vidékhez. A négy falu nem sok hasznát látja a működésüknek; alig 50 embert foglalkoztatnak, miközben Babócsának 1600, Bolhónak 800 lakosa van”. A dél-somogyi gazdálkodók a pályázattal kapcsolatos észrevételeiket elküldték Bitay Mártonnak, az állami földprogramért felelős államtitkárnak.A sonline megszólaltatta az egyik nyertest, aki azt mondta: nem tudja, másutt voltak-e visszásságok, azt sem, kik, miért gerjesztik ezeket az ügyeket, de az ő esetében biztosan nincs igazuk. Ő nem földspekuláns. 34 éves agrármérnök, az állandó lakcíme Babócsán van. Neki az elnyert 70 hektár nagy lehetőség. Az apjának ugyan valóban vannak részvényei a babócsai zrt.-ben, de jó ideje önálló életet él, szó sincs arról, hogy a társaságnak nyerte volna meg a földterületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik