Belföld

Orbán már tudja, mikor szavazunk?

orban-viktor-tapsol(430x286)(1).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-tapsol(430x286)(1).jpg (orbán viktor, )

A kormányfő a Fidesz kongresszusán arról beszélt, hét hónap van hátra a voksolásig, így eldőlni látszik, hogy Áder János államfő nem május 25-re, az európai parlamenti választások időpontjára, hanem áprilisra tűzi majd ki az országgyűlési voksolást – írja a Népszava.

Várhatóan áprilisban, az európai parlamenti (EP) voksolástól különválasztva rendezik a jövő évi országgyűlési választásokat. Orbán Viktor szombaton, a Fidesz-kongresszuson ugyanis azt mondta: “Már most, hét hónappal a választások előtt azt halljuk, hogy ugyanazok, akik 2002 után a bankokkal és a monopolistákkal szövetkezve tönkretették, a csőd szélére taszították az országot, nos, azok újra nyíltan a bankoknak és a multiknak ajánlanak szövetséget a magyar emberekkel szemben.” A kormányfő hét hónapról beszélt, ami a Népszava szerint nem jelenthet mást, mint hogy a Fidesz úgy számol: áprilisban lesz a választás.

A kormányfő ugyanis nem nagyon szokott tévedni az ilyen időpontokban. 2005 decemberében Orbán szintén tényként közölte, hogy “125 nap van hátra a választásokig”. Akkor egy Fidelitas-rendezvényen szólalt fel, s noha utólag mindenki cáfolta, hogy egyeztetett volna a dátumról Sólyom László akkori köztársasági elnökkel, jóslata gyakorlatilag bejött.

A Népszava úgy tudja, hogy a kormányoldal nem szándékozik jövőre egy napon tartani a tavaszi két választást, ezért várhatóan Áder korábbra, egy április eleji vasárnapra fogja kitűzni az országgyűlési voksolást.

Gulyás Gergely fideszes politikus mindemellett hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnökön kívül ebben a kérdésben mindenkinek csak véleménye lehet, döntési jogosultsága nem, mivel a választások időpontjának meghatározása “az államfő azon kevés jogköre közé tartozik, mely még miniszteri ellenjegyzéshez sem kötött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik