Belföld

A bajai jelöltnek egy tisztességes vereséggel nem lenne baja

Az ellenzék jelöltje csak titkon bízott benne, hogy a bíróság kimondja: meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben.

Teket Melinda a Népszabadságnak azt mondta: az általuk mellékelt videofilmek meggyőzően bizonyítják a kampánycsend megsértését, de az elutasításra is felkészültek, hiszen a helyi és a megyei választási bizottság ugyanezen bizonyítékok alapján elutasította kifogásukat. A baloldali jelölt azt ígérte: a megismételt választáson az ő oldalukról százszázalékosan tisztességes lesz a kampány, nagyon bízik abban, hogy immár a másik oldal is betartja a játékszabályokat.


Fotó: MTI  / Ujvári Sándor

Azt nem tudja, hogy képesek lennének-e megakadályozni a választók utaztatását, de megbeszéli stábja tagjaival, hogy még több idővel, energiával hogyan tudják biztosítani a választás tisztaságát. Teket Melinda azt sem tudja, befolyásolja-e a bíróság döntése a választás megismétléséről azt, hogy indul-e rendőrségi nyomozás, ő mindenesetre nagyon fontosnak tartaná, hogy kiderüljön az igazság.

A Fidesznek presztízskérdést jelent, hogy megőrizze a végeredményt, amit ennek a szavazókörnek az eredménye dönt el. Teket Melinda szeretne győzni, de elfogadja, ha tisztességes küzdelemben alulmarad. A baloldali jelölt az interjú végén külön hangsúlyozta: tisztességes küzdelemben.

Előzőleg a Kecskeméti Törvényszék megállapította, hogy az időközi önkormányzati választáson a 32-es szavazókörben kampánycsendsértés történt, ezért ebben a szavazókörben meg kell ismételni a választást. A törvényszék sajtóreferense hozzátette: a bírói tanács végzése szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

A Jobbik feljelentést tesz

A Jobbik feljelentést tesz választás rendje elleni bűncselekmény miatt, miután a Kecskeméti Törvényszék szombati ítélete szerint kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a szavazást. “Szombat óta bírósági ítélet is igazolja, hogy Baján is a Kiskunfélegyházán már választási csalás gyanújába keveredett Fidesz-közeli lungo dromos segítségével nyert a kormánypárt jelöltje” – közölte az ellenzéki párt. A Jobbik szerint “a választási csalás ténye nem meglepő”. “Évek óta nyilvánvaló, hogy a Fidesz csupán megvásárolható, urnákhoz terelhető szavazógépként tekint a cigányságra, akiknek irányított voksa nélkül nem lenne képes a hatalomban maradni”. A radikális párt a kecskeméti ítélet után a kiskunfélegyházi láncszavaztatás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél ismét kezdeményezi a büntetőeljárás megindítását.

Precedens lehet Baja?

A választás önkéntessége is sérült a bajai időközi választáson, egyebek mellett ezt is kimondta a bíróság szombaton – hívta fel a figyelmet a Political Capital választási szakértője a Klubrádió reggeli műsorában. László Róbert szerint nagy kérdés, hogy lehet-e hivatkozási alap a szavazók odaszállítása a 2014-es választások tekintetében, ugyanis most még van kampánycsend, de a jövő évi választásokon már nem lesz, így elhúzódó jogvitákra lehet számítani ezzel kapcsolatban. A szakértő azt mondta, nehéz meghúzni a határt, hogy valaki elviszi barátait, családját választani. A régi választási eljárási törvény rögzítette, hogy nem lehet tömegesen szavazókat szállítani, de ez az újban nincs benne. A választás önkéntessége azonban az új törvényben is benne van – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik