Belföld

Három hektár erdőt tarolnának le a Normafán?

Ekkora területet kellene megtisztítani a tervezett sípályák, felvonók és bobpálya kialakításához.

A Normafa-természetesen csoport megszerezte a BM terveit a Normafára tervezett síparadicsomról. Ez alapján körülbelül 3 hektáron kellene “megtisztítani” a Normafán az erdőt. A térképen nincsen lépték ábrázolva, ezért a számoláshoz a műholdkép léptékét vették alapul.

A hétfőn elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a mostani zöldterületek helyén valóságos síparadicsom épüljön több ezer férőhelyes parkolóval, sípályákkal, hóágyúkkal, bobpályával és egyéb létesítményekkel. A Népszava korábban azt írta, a sportközpont tervezete szerint szinte mindenért fizetni kellene, még a futópályáért is.

Ön támogatja a központ létrehozását?

Ossza meg velünk véleményét kommentben a cikk alatt!

Az LMP nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy ne írja alá a Normafa törvényt, és kérje annak alkotmánybírósági kontrollját. A párt szerint az Országgyűlés a civilek és több érintett szakterület tiltakozása ellenére fogadta el a Normafa Park történelmi sportterületről szóló törvényt, amely a védett természeti terület beépítését és kiemelt idegenforgalmi hasznosítását engedélyezi.

Kiemelték, hogy a törvény súlyos hiányossága a hatásvizsgálatok teljes hiánya. Ráadásul az LMP szerint az elfogadott törvény alaptörvény-ellenes. Kivonja a természetvédelmi oltalom alatt álló, a Natura 2000 hálózathoz tartozó területet az erdőtörvény és a helyi építési szabályzat hatálya alól. A Normafa törvény sérti az egészséges környezethez való alkotmányos alapjogot, valamint ellentétes a lakosság, a környezet és a jövő nemzedékek érdekeivel – zárul a közlemény.


Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik