Belföld

Bajai választás: 3 év börtön járhat, ha csaltak

Baja(2)(960x640).jpg (baja, )
Baja(2)(960x640).jpg (baja, )

Büntető feljelentést tett az Együtt 2014-PM, az MSZP és a Demokratikus Koalíció választási csalás miatt a bajai időközi önkormányzati választást részben megsemmisítő bírósági végzés kapcsán – adta hírül a 444.hu.

A feljelentők úgy érvelnek: a konkrét esetben kimutatható, hogy a Fidesz szavazókat utaztatott a szavazás helyszínére, mert a Kecskeméti Törvényszéken, szombaton bemutatott bizonyítékaik között ott van az a videofelvétel, amelyen Ajtai Tibor, a megyei kisebbségi önkormányzat Lungo Drom-os elnöke beszél, aki a Fidesz választmányi tagja – olvasható a hírportálon.

Az ellenzék hivatkozik a Btk. azon pontjára, mely szerint “aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás (…) során arra jogosultat a választásban (…) anyagi juttatással befolyásolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A feljelentők úgy látják, az utaztatás anyagi juttatásnak minősül és a bűncselekmény befolyásolás nélkül már azzal is megvalósul, hogy ha a választó részt vesz a voksoláson.

A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsának korábbi határozata szerint meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben. A bírói tanács megállapította, hogy a szeptember 22-én a bajai 3. választókerületben az időközi önkormányzati választáson, ahol a Fidesz jelöltje Kovács Csaba nyerte a voksolást, a 32-es szavazókörben kampánycsendsértés történt, ezért kell az ismétlés.

A Hír24 hírműsorának korábbi riportja a Baján történtekről

Olvasói sztorik