Belföld

Meg kell ismételni a szavazást Baján

teket melinda (TEKET MELINDA)
teket melinda (TEKET MELINDA)

Meglepetés Baján, a Kecskeméti Törvényszék megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság elutasító határozatát.

A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsának határozata szerint meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben – közölte a Kecskeméti Törvényszék szóvivője szombaton az MTI-vel.

Ócsai Beatrix tájékoztatása szerint, a bírói tanács megállapította, hogy a szeptember 22-én a bajai 3. választókerületben az időközi önkormányzati választáson a 32-es szavazókörben kampánycsend sértés történt, ezért ebben a szavazókörben meg kell ismételni a választást. A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát.

A törvényszék sajtóreferense hozzátette: a bírói tanács végzése szerint kampánycsend sértés történt a szeptember 22-i önkormányzati választáson a bajai 32-es számú szavazókörben, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte, a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és egyéb rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést.

Bajnaiék: a Fidesz csalt

“Mától a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és ma bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben” – közölte az Együtt-PM. Közleményükben úgy fogalmaztak, “követeljük, hogy Zsigó Róbert, a rezsim bajai helytartója viselje a következményeket: mondjon le polgármesteri tisztségéről és távozzon a közéletből!

A párt szerint a mai nap üzenete az, hogy a Fidesz legyőzhető, mert az emberek többségének “elege lett az erőszakos, hazug és korrupt rezsimből.”

“És a Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem lett tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását. Mi továbbra is tisztességes eszközökkel, de a korábbinál is nagyobb éberséggel készülünk a megismételt választásra, ahol azonban le fogjuk győzni a Fideszt!” – vélekedtek.

A DK ugyancsak közleményben reagált. Mint írták: a Demokratikus Koalíció üdvözli a bíróság döntését, hogy a Fidesz csalásától sújtott körzetben megismétlik a bajai időközi választást. Ezzel a közös ellenzéki jelöltet támogató három párt (Együtt.PM-MSZP-DK) közös fellebbezése sikerrel járt.

“A DK továbbra is kiáll Teket Melinda mellett, támogatni fogja a kampányát, és bízunk benne, hogy végre jogerősen megnyeri a választást” – tették hozzá.

Fidesz: újra nyerünk

A Fidesz közölte: A párt az újabb választáson is győzni fog és be fog bizonyosodni az, hogy a bajai választók ítéletétől egyedül a bukott baloldalnak kell tartani. Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője hozzátette: “állunk az újabb választás elé a bajai 32. szavazókörben”.

Mint a Fidesz szóvivője írta, az elmúlt napok is igazolták, hogy Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila Baját kizárólag egymás közötti hatalmi versengésre használták fel, valójában egy percig sem érdekelte őket a bajaiak sorsa.

És hogy mi történt korábban Baján? Arról bővebben errefelé tájékozódhat:

Ha pedig inkább a mai Fidesz-kongresszus érdekli, akkor erre kattintson:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik