Belföld

Árva vaddisznókölyköket hagytak maguk után

Egy vaddisznócsalád boldogan éldegélt a honvédség rehabilitációs részlegének udvarán, egészen addig, amíg el nem pusztították a mamát. Az intézmény az állatvédők segítségét kéri.

Egy olvasónk azzal keresett meg minket, hogy Budakeszin, az MH rehabilitációs osztályának udvarán kilőttek egy vaddisznómamát. A vaddisznócsalád – a mama és a négy-öt kicsije – állítása szerint teljesen szelíd volt, mindenki szerette őket. Múlt héten aztán váratlanul kilőtték a mamát, és az egyik kicsi is eltűnt.

“Lehet, hogy még megvan azért valahol, mindenesetre nem látták. A Vadaspark ott van a szomszédban, lehet, hogy onnan léptek meg szegénykék, de felfoghatatlan, hogy miért nem lehetett visszatranszportálni őket” – írta olvasónk.

Állítólag támadott, olvasónk szerint barátságosak voltak

Dr. Veszely Judit, az MH Egészségügy Központ Szanatórium utcai telephely intézetvezetője megerősítette a történteket. Szerinte erre azért volt szükség, mert a mama védte a kicsinyeit, és “ha bármelyik hangot adott, támadott”, ami viszont veszélyeztette az ott lévőket. Olvasónk ezt tagadta, mint mondta, a malacok egyáltalán nem léptek fel támadólag, épp ellenkezőleg, barátkoztak mindenkivel.

Az intézetvezető tájékoztatása szerint már régóta próbálják megoldani a helyzetet, az akkor még nem ivarérett süldő befogadása érdekében 2013 év elején három hónapra élve fogó csapdát helyeztek ki, de az állat befogása sikertelen volt.


Forrás: Facebook

“A sikertelenség oka, hogy a betegek és a magát állatvédőnek tartó személy a csapdától az állatot elzavarta, időnkét a csapdát kiélesítette” – magyarázta Veszely Judit. Ezután pedig a “felcseperedő állomány egyre több konfliktust okozott, a probléma tarthatatlanná vált, mivel a malacok nem egyneműek, és következő évre szaporodásuk várható mindaddig, amíg a hely eltartó ereje engedi (betegek, személyzet eteti)” – közölte az intézetvezető. Ez egyébként megkérdőjelezi, hogy a betegek tényleg annyira féltek, hiszen a válasz alapján éppen hogy etették őket.

Az intézetvezető elmondása szerint ezután ismét felvették a kapcsolatot a Pilisi Parkerdő Zrt illetékesével, aki megadta a kompetens társaság elérhetőségét, akik lakott területen jogosultak a vadállomány felborult egyensúlyi állapotának helyre állítására. A terület előkészítése után (rendőri biztosítás) a koca és egy malaca elszállítása megtörtént – mondta el.

Az állatvédők segítségét kérik

Olvasónk a kilövés mellett arról is beszámolt, hogy a “hivatalos emberek” fertőzésre hivatkozva lőtték le az állatot. Az intézményvezető kérésünkre, hogy ilyesmi történt-e, azt mondta, az eddig elkészült vizsgálati eredmények alapján az állat parazitás betegséggel fertőzött volt, amely emberre is terjedt. Így írásban kifüggesztették, hogy a maradék vaddisznóállomány fertőzött etetését mellőzzék, és kérték a további intézkedést a malacok befogása ügyében.

“A fentiek alapján eldönthető, hogy mindent elkövettünk, hogy a vaddisznó a normál élőhelyére kerüljön. A helyzet tarthatatlansága miatt az intézkedés elkerülhetetlen volt” – zárta válaszát az intézményvezető, aki egyben felhívást is intézett.

Mint írta, ezúton kéri az állatvédőket, ha tudnak olyan módszert, amivel a Vadasparkba 80-100 km-es távolságba el tudják szállíttatni a befogott állatokat, közöljék. Köszönettel veszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik