Belföld

Vaddisznó a szomszédom

Belterületen csak rendőrségi engedéllyel lehet kilőni a vadakat. A szakember szerint mi szoktattuk magunkhoz például a vaddisznókat.

Sok panasz érkezik mostanában a Dunakanyar önkormányzataihoz, mert az erdőszéleken lakók egyre több vadat, különösen vaddisznót látnak. Kisebb csordák járnak a házak között, bemennek a kertekbe, közkutak környékén csörtetnek. Vajon tényleg elszaporodtak a vaddisznók? A kérdésre Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője rázza a fejét: – Nem erről van szó, bár tényleg többször jelennek meg a házak között, mint évtizedekkel ezelőtt. Egyszerűen alkalmazkodnak ahhoz, hogy az emberek egyre beljebb építkeznek az erdőkben, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a természetből. A vaddisznók alkalmazkodó képessége kiváló, megesznek mindent, amit kidobunk, imádják a zöldség és gyümölcs maradékot, bármilyen zöldhulladékot – teszi hozzá.

Bent az erdőkben a vadászok kilőhetik a vadakat, ha úgy ítélik meg, hogy túlszaporodtak, de belterületen ennek megszervezése az önkormányzatok feladata. Visegrád például épp az utóbbi hetekben kért rendőrségi engedélyt arra, hogy a település erdős részein kilövethessék a bent kóborló vaddisznókat. Az akció kezdete óta sokkal kevesebb panasz futott be az önkormányzathoz.

Többet is megtudhatnak a vaddisznók életmódjáról, belterületi megjelenésük okairól a www.parkerdo.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik