Belföld

Vasúti káosz és remény a Dunakanyarban

vonat(i) (vonat, vasút, máv)
vonat(i) (vonat, vasút, máv)

Nincs a régióban egyetlen olyan vasúti fővonal sem, ahol zavartalan lenne most a vonatközlekedés.

Szeptember közepén megkezdődött a váci vasútállomás teljes átépítése, azóta a Budapest-Szob vonalon mindennaposak az órás késések, a vonatok fele nem közlekedik, vagy nem áll meg mindenhol. Azt tudja mindenki, hogy a végeredmény remek lesz, de addig is közlekedni kellene valahogy – mondogatják.

A vasúti vonal mentén fekvő települések polgármesterei a lakossági panaszok miatt folyamatosan tárgyalnak a MÁV és a térségi, illetve helyi Volán-társaságok vezetőivel, de csak lassan terelődik elviselhető mederbe a közlekedés. A legtöbben legalább egy vonattal, vagyis egy órával hamarabb indulnak el munkába, iskolába, de még így sem biztos, hogy időben beérnek Budapestre. Ráadásul a Budapestről Vácrátót érintésével Vácra közlekedő vonatok sem járnak, ott is buszokkal kell megoldani a közlekedést.

forrás: vac.hu

Türelmet kérnek

A Duna túloldalán sem jobb a helyzet, csak az ott élők az elmúlt egy évben már megszokták, hogy nincs vonatjárat Esztergom és Budapest között.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője, Loppert Dániel a dunakanyar24.hu érdeklődésére elmondta, hogy a Piliscsaba-Esztergom közötti vonalszakasz műszaki átadása szeptember közepén megkezdődött. Már a személyszállítás megindításának időpontjáról is tárgyalnak – szóval már csak kis türelmet kérnek az ott élőktől. A MÁV sajtóirodája ugyanakkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon még legalább december 14-ig tart a vágányzár.

Késések az ország más pontjain is borzolják az utasok idegeit. A MÁV válaszai sem megnyugtatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik