Belföld

Kiemelt úszóközpont lett Vásárhely

Hódmezővásárhely lett a magyar úszósport régiós utánpótlás-nevelő központja. A fiatal tehetségek oktatására közel 300 millió forint többletforrást biztosít a szövetség.

A Magyar Úszó Szövetség múlt heti rendkívüli elnökségi ülésén elfogadták a sportág fejlesztési programját. A szövetség az idén megszavazott plusz állami támogatásokból csaknem 400 millió forintot költ oktatásra, illetve tehetséggondozásra. A Minden gyermek tanuljon meg úszni! elnevezésű akadémiai programra több mint 100 millió forint jut. Ezen felül, a legjobb fiatal, úgynevezett Aranyjelvényes úszók magasabb szintű képzésére 113 milliót a regionális utánpótlás-nevelő programokra, edzőtáborokra pedig 185 milliót fordít a MÚSZ.

A program szerint legtehetségesebb fiatalokat az ország hat régiójában rendszeres edzőtáborokban készítik majd fel a versenyekre Ezekhez a szakmai és infrastrukturális hátteret a vezetőség által kijelölt úszóközpontok adják majd. Ilyen utánpótlás centrum létesül Győr, Székesfehérvár, Kaposvár, Debrecen, Eger és Budapest mellett Hódmezővásárhelyen is. A régióvezetők felügyeletével rendezik majd a táborokat, illetve az ő felelősségük a hozzájuk tartozó egyesületekben zajló szakmai munka felügyelete is.

A szövetség azonban nem csak a rendszerbe, a klubokba is invesztálna, ugyanakkor a támogatásokat szigorú feltételekhez kötik. Az egyesületeknek nem lehet köztartozásuk, legalább kétéves MÚSZ-tagsággal és 20 igazolt sportolóval kell rendelkezniük, akik közül tíznek már indulnia kellett valamilyen országos bajnokságon. Eddig 66 pályázó felelt meg a feltételeknek. Közülük 36 kap már az idén pénz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik