Belföld

Ír gázoló: az unió nekünk ad igazat

Tobin (ír gázoló, tobin, )
Tobin (ír gázoló, tobin, )

Viviane Reding uniós biztos Magyarországnak adott igazat, így Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor levélben fordult a biztoshoz, mert Írország mindezidáig arra hivatkozott, hogy nem köteles végrehajtani a magyar bíróság ítéletét, mert nem csatlakoztak egy ezzel összefüggő uniós kerethatározathoz.

Ön szerint mikor kerül Tobin lakat alá?

Az Európai Bizottság azonban osztja a magyar álláspontot. Írországnak kötelessége lenne a kerethatározatot végrehajtani, és nem hivatkozhatna arra, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Kedden Navracsics Tibor elmondta az uniós tagállamok egy 2008-ban elfogadott kerethatározat szerint – elismerik a más tagállamok által hozott ítéletek érvényességét, és végrehajtják saját országukban. Mivel Magyarország és Írország is uniós tagállam, a magyar bíróság által kiszabott büntetést Francis Ciarán Tobin Írországban is letölthetné. Ez az elgázolt gyerekek szüleinek akaratával is megegyezne, mert az számukra másodlagos, hogy melyik országban tölti le büntetését az ír férfi.

Bár a kerethatározat elfogadásakor a tagállamok kérhették, hogy egy ideig még ne kelljen azt alkalmazniuk, Írország ezt nem akkor, hanem csak három évvel később, 2011-ben tette meg. Írország a kerethatározatot nem ültette át a belső jogába – tette hozzá.

Ekkor a magyar miniszter azt kérte Tobintól, szeptember 15-éig nyilatkozzon, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Francis Ciarán Tobin kérte ennek a határidőnek a meghosszabbítását, így szeptember 30-ára tolták ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik