Belföld

HIV-robbanás jöhet Magyarországon

HIV (HIV)
HIV (HIV)

Jelentősen nőhet a HIV és hepatitis fertőzöttek száma, ha a VIII. kerületi intravénás drogosok steril tű nélkül maradnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a józsefvárosi önkormányzat felmondta a szerződést azzal az alapítvánnyal, amelyik az ország legnagyobb tűcsere programját működteti a kerületben. Most 1200-1400 ember viszi ettől az alapítványtól a tűt. Hogy jövőre kitől fogják, vagy fogják-e egyáltalán bárkitől is, az kérdéses.

A Kék Pont Alapítvánnyal kötött megállapodás megszűnésével nagyjából 1200-1400 intravénás droghasználó HIV és Hepatitis szűrése és ellátása került veszélybe, és ezzel a környezetük egészsége is.

Az alapítvány koordinátora – nemzetközi példák és tapasztalatok alapján – azt mondja, a tűcsere-program megszüntetése vagy a támogatás csökkentése HIV-robbanást okozhat, azaz „utat enged a HIV vírus terjedésének.”

A TASZ drogpolitikai programvezetője szerint is veszélyes játék a dizájner drogok intravénás használatának terjedésével párhuzamosan veszélyeztetni a függők tűhöz jutási esélyeit. Sárosi Péter szerint a Kocsis Máté Fidesz kommunikációs igazgatója vezette kerület döntése a kormány szándékaival is ellentétes.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik