Belföld

Rókacsalitól óvják a kutyákat

Csongrád megyében két hétig nem szabad szabadon engedni a házikedvenceket, nehogy megegyék a nem nekik szánt orvosságot.

Veszettség ellen vakcinázza a rókákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Csongrád megyében. Az immunizálás kezdetétől számított tizennégy napig a kutyákat megkötve, vagy elzárva kell tartani.

A veszettségről és a védekezésről

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél és állatnál egyaránt halálos betegség, melynek egyik legfőbb terjesztője a róka. A védekezés leghatékonyabb módszere az állatok vakcinázása.

Ilyen táblákkal jelzi a HÉBIH az oltási területeket. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

A betegséget okozó vírus elleni szert kis – pár centis – fólia kapszulákban rókáknak szánt csalétkekbe rejtik, így immunizálva a vörös prémű négylábúakat. Az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt szagú és ízű csalikat repülőről szórják szét a megye felett.

Figyelem!

A fiolákat semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni. Amennyiben ez mégis megtörténik jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70 százalékos alkohollal kell lemosni.Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Aki a vakcinázott területen elhullott állatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot, vagy a vadásztársaságot.

Ebzárlat a megyében

A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni – hívja fel a figyelmet a NÉBIH közleménye.

A helyi vakcinázási kampány október 5-én, jövő hét szombaton kezdődik és egészen 10-éig, a következő hét csütörtökéig tart.A vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen tilos a legeltetés – olvasható a felhívás további részében. A korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik, így ugyanis megelőzhető, hogy a kóborló ebek vagy a legelő állatok felegyék a rókák számára kihelyezett csalétkeket.

Bácsban kilencven napos ebzárlat

Míg Csongrád megyében zajlanak a védekezés előkészületei Kecskeméten már két héttel ezelőtt kilencven napos ebzárlatot rendeltek el a hatóságok, az egyik város melletti tanyán ugyanis egy kilőtt róka tetemében veszettség vírust találtak. Ott szállítani sem lehet a házi kedvenceket. Állatot csak hatósági állatorvosi engedéllyel lehet kivinni a városból. Kizárólag a rendőrség és a katasztrófavédelem kutyái, illetve a beoltott vakvezető kutyák mentesülnek a korlátozás alól.

 

A veszettség veszélyeiről az alábbi cikkekben olvashat

Nem élte túl a kutyaharapást
Veszettség tombol Balin
Veszett denevérek öltek meg legalább egy tucat indiánt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik