Belföld

Mindenki feljelent mindenkit

Papcsák Ferenc (Papcsák Ferenc)
Papcsák Ferenc (Papcsák Ferenc)

A zuglói önkormányzat szerint megrendezett beszélgetés hangfelvételével akarják lejáratni a kerület polgármesterét.

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt tesz feljelentést a felvétel készítői és az azt kritika nélkül átvevő, a jó hírnév megsértésében közreműködő sajtóorgánumok ellen – tudatta közleményében az önkormányzat. Később kiderült, hogy a polgármester hamis vád alapos gyanúja miatt is feljelentést tett. Erről szintén az önkormányzat tájékozatta az MTI-t, a közleményhez a feljelentést is csatolva.

Ebben Papcsák Ferenc azt írta: az  ismeretlen által közzétett hangfelvételen “más személyekkel, a mellékelt leiraton Vállalkozó illetve Öccs megjelöléssel” szerepelt egyénnel “feltehetően” Ferdinandy István, a kerület alpolgármestere folytat beszélgetést. Ennek során – mint Papcsák Ferenc fogalmazott – “a személyemet érintő, becsületemet súlyosan sértő kifejezések hangzanak el, többek között valótlanul bűncselekmény elkövetésével vádolnak”.

A felvétel alapján Papcsák Ferenc feljelentésében arról tájékoztatta a nyomozóhatóságot, hogy 2012. szeptember 19-én ismeretlen tettes ellen bejelentést tett a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő bizottságának felkérése alapján, mivel a hangfelvételen is említett tárgykörben, a cég által koordinált gyorsszolgálati tevékenység elvégzésével kapcsolatban visszásságokra derült fény, s olyan szabálytalanságokat tártak fel, amelyek alapján bűncselekmény gyanúja merült fel.

Zugló ellenvádjai

„A rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester” – tudatta előzőleg az önkormányzat.

Az önkormányzat úgy látja, hogy „a polgármester lejáratásához tehát mindkét személynek személyes indítéka van, a hangfelvétel ezért álláspontunk szerint nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés, amelyet bárki készíthet harmadik személyről”. Kiemelik azt is, hogy éppen a polgármester volt az, aki szorgalmazta a Zuglói Zrt.-ben az elmúlt években történt szabálytalanságok ügyében a vizsgálatokat és tett feljelentést, illetve kezdeményezte a vagyonosodási eljárás megindítását a volt vezérigazgató ellen. Papcsák Ferenc az általa megtett feljelentés nyomán elindult és már egy éve folyamatban lévő ügyről a vizsgálatok lezárásáig nem nyilatkozik.

Fotó: MTI/Beliczay László

A 20 százalék újra terítéken

Az önkormányzat ezzel elismerte, amit többen csak találgattak, hogy Ferdinandy István fideszes alpolgármester beszélget egy vállalkozóval, aki állítása szerint százmilliós kenőpénzeket fizetett és szidja a polgármestert, többek között őt okolja, amiért az önkormányzati megbízás miatt csődbe ment családi cégük. A felvételen bizalmas, tájékoztató jellegű beszélgetés folyik zuglói közbeszerzésekről, miután az alpolgármester kíváncsiskodik a kerületi beruházások részletei iránt. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, “hordani kellett” a pénzt, amely végül 100 millióssá dagadt. Az elhangzottak szerint a zuglói közbeszerzéses üzletekben a vállalkozó cége is kis híján tönkrement, testvére kft.-je pedig ténylegesen csődhelyzetbe került.

Gyurcsány már Mr. 20 százalékozott

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Zugló fideszes polgármestere korrupciógyanúba keveredett, ezért az ellenzéki párt írásban szólítja fel a legfőbb ügyészt, hogy hivatalból kezdjen nyomozást. Gréczy Zsolt szóvivő úgy fogalmazott: nehezen hihető, hogy a 20 százalékos „visszaosztásról”, Papcsák Ferenc ne tudott volna. A polgármestert a ciklus elején még azzal bízta meg Orbán Viktor, hogy kormánybiztosként ő feleljen az elszámoltatásokért, legyen “afféle tisztesség mintaképe, egy lángoszlop, aki majd számon kéri a gonoszokat” – emlékeztetett Gréczy Zsolt.

A szóvivő szerint az, hogy Papcsák Ferenc korrupciógyanúba keveredett, nem meglepő, hiszen “a Fidesz maga a korrupció, amelynek élén maga Orbán Viktor áll”. Korábban Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán azt írta, hogy a debreceni városi tévé megkérdezte tőle, mi a véleménye arról, hogy Portik állítólag készpénzt vitt MSZP-s politikusoknak. „Mondtam, hogy nem tudom, igaz-e, de azt hallom, hogy kenyéradó gazdájukat Mr. 20 százaléknak hívják a környéken. Ezt sem tudom, hogy ez igaz-e. Az interjú ezen részleteit nem adta le a tévé…” – írta a volt kormányfő.

Jobbik: Vagyonvizsgálatot Papcsák ellen

A Jobbik haladéktalanul hatósági vizsgálatot követel a hangfelvétel miatt. A rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek azonnal lépnie kell, vizsgálva a hanganyagban említettek szerepét. A párt szóvivője szerint a Fidesz belső feszültségei, hatalmi harcai sem indokolhatják a közpénzek lenyúlását. Papcsák Ferenc esete tökéletes kórtörténete a fideszes “el nem számoltatásnak”. A most korrupció gyanújába keveredett politikus elszámoltatási kormánybiztosként már csúfosan megbukott. Mirkóczki Ádám szerint  a kormányt minősíti, hogy egy ilyen emberre bízták a korábbi visszaélések feltárását, a politikusbűnözők elszámoltatását. Amennyiben a gyanú a legkisebb mértékben is beigazolódik, Papcsák Ferencnek azonnal távoznia kell a polgármesteri székből és az Országgyűlésből. Mindemellett elengedhetetlen lenne Papcsák Ferenc ellen egy vagyonosodási vizsgálat lefolytatása is – írta közleményében a szóvivő.

LMP: Bűnszövetség! Offshorozás

Az LMP a legfőbb ügyésznél tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Schiffer András azt mondta, hogy ha valaki komolyan veszi a hangfelvételt, akkor az arról szól, “hogy a kormánypárt maffiaszervezet-szerűen működik”. A felvételen “a zuglói vállalkozó arról beszél, hogy itt egy olyan kínos ügyről van szó, hogy nem lehet a Viktorral se megbeszélni” – tette hozzá.

Az LMP azért fordul a legfőbb ügyészhez, mert a felvételen utalás történik a miniszterelnökre, akitől sürgős magyarázatot várnak. Az ügyészségnek ki kell derítenie, mennyire lehet megbízni a hangfelvétel hitelességében, és hogy az ügy kiknek a büntetőjogi felelősségét veti fel. Mint mondta, tisztában van azzal, önmagában egy hangfelvétel nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy a bíróság tárgyalja. Arra viszont igen, hogy az ügyészség ismeretlen tettes ellen megindítsa az eljárást.

Ha beigazolódik, hogy a felvételnek van valóságalapja, az megmagyarázza, hogy 2010 után azért nem volt elszámoltatás, mert “a mai hatalmasok” nem akarják, hogy 2014 után legyen – tette hozzá. Schiffer a sajtótájékoztató végén egy másik témára áttérve elmondta, az LMP szerdán beterjeszt egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amelyik – elfogadása esetén – az állami vezetőknek és kormánytisztviselőknek megtiltaná az offshore érdekeltségekben való részvételt.

Együtt-PM: Papcsák is kiskirály

Az Együtt-PM szövetség szerint a legfőbb ügyésznek hivatalból vizsgálatot kell indítania a zuglói hangfelvétel ügyében, mert alapos a gyanú, hogy a “fideszes maffia” Zuglóban is működik és “Papcsák Ferenc uralma alatt törvénytelenségek sora valósult meg”. Dorosz Dávid független képviselő szerint a felvétel olyan törvénytelenségekre, korrupciós esetekre mutat rá, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgálni.

Emiatt a legfőbb ügyésznek mindenképpen eljárást kell kezdeményeznie. Az Együtt-PM reméli, hogy Polt Péter “abbahagyja azt a sunnyogást, amit ő, illetve a Legfőbb Ügyészség az elmúlt hónapokban a Fidesz-maffia különböző ügyei kapcsán folytatott és elkezdi ezt a vizsgálatot”. Ha nem indul hivatalból eljárás, akkor az Együtt-PM összegyűjti a bizonyítékokat és azokat az ügyészség elé fogja tárni – tette hozzá.

Dorosz Dávid a zuglói polgármesterről azt mondta: “Papcsák Ferenc ugyanazoknak a mercis fideszeseknek a sorát gazdagítja, akik kiskirályként uralkodnak egy-egy kerületen, falun vagy városban”. Eközben “húsz-harminc százalékos sáppal kell a közbeszerzésekhez a vállalkozásoknak hozzájárulniuk”. A képviselő közölte: ez akkor történik, amikor több tízezer gyermek éhezik, a Pető Intézetet a kormányzat ellehetetleníti, sok családnak gondot okoz a tankönyv megvásárlása.

LÜ: nem érkezett feljelentés

Az ügyészségre szerda délutánig nem érkezett feljelentés, amennyiben érkezik, azt a törvényes határidőn belül kivizsgálja – közölte a sajtóban megjelent zuglói hangfelvétel kapcsán az MTI érdeklődésére a Legfőbb Ügyészség (LÜ)  szóvivője. Fazekas Géza elmondta, hogy 2012. szeptember 20-án hűtlen kezelés miatt nyomozás indult a BRFK-n a zuglói vagyonkezelővel összefüggésben, de annak az eljárásnak még nincs gyanúsítottja. Az ügyészségi szóvivő szerint még nem lehet megállapítani, hogy van-e valami összefüggés az egy éve indult nyomozás és a most nyilvánosságra hozott hangfelvétel között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik