Belföld

PM: alkotmányellenes a külföldi szavazás

szavazas(430x286)(3).jpg (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazas(430x286)(3).jpg (szavaz, voks, urna, választás, )

Az ombudsmanhoz fordult a Párbeszéd Magyarországért (PM), mert a Fidesz a választásokon megkülönbözteti a környező országokban élő magyarok és a országot az elmúlt években elhagyó állampolgárokat.

Kapcsolódó cikkek

A PM szerint alkotmányellenes, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyarok csak a külképviseleteken szavazhatnak, míg azok, akiknek nincsen magyar lakcímük ezt levélben is megtehetik.

Jávor Benedek, a PM társelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, módosító indítványt nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, amivel a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó állampolgárok számára is lehetővé tették volna a levélben szavazást. Javaslatuk viszont nem kapott elegendő támogatást a parlament alkotmányügyi bizottságában, ezért nem kerül a Ház elé.

A két politikus ezután Szabó Mátéhoz fordult és arra kérték a leköszönő biztost, hogy panaszukat továbbítsa az Alkotmánybírósághoz. Reményeik szerint a testület megállapítja a különbségtétel alkotmányellenes voltát – közölte.

A politikus úgy látta, hogy csak egyetlen okkal magyarázható a különbségtétel: a Fidesz feltehetően azt vélelmezi, hogy a környező országokban élő magyarok körében magasabb a támogatottsága, mint az országot az elmúlt években elhagyó állampolgárok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik