Belföld

Harmincszoros drágulás az egészségügyben

orvos (orvos)
orvos (orvos)

25 év alatt több mint harmincszorosára nátt az egészségügyi intézmények által beszerzett áruk, szolgáltatások átlagos árszintje – írja a Világgazdaság.

A kilencvenes években előfordult, hogy a 40-50 százalékot is meghaladta az éves az infláció, ami az ezredforduló óta már 10 százalék alatt maradt, de az árrobbanás az egészségügyben jelentősen meghaladta a lakossági áremelkedést – írja a lap a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) árinformációs tájékoztatója alapján.

Az 1987-es évet alapul véve elmondható, hogy míg a lakosság ma az 1987-esnek a húsz-, addig az egészségügyi intézmények a harmincsorosáért tudják ugyanazokat az árukat, szolgáltatásokat megvenni. Az egészségügy fogyasztói kosarán belüli arányok persze eltérnek a lakosságitól. Míg az előbbiben a szolgáltatások, a gyógyszer és orvosi eszköz, az utóbbiban az élelmiszerek és a szolgáltatások képviselik a legnagyobb arányt. Emiatt az egészségügyi intézmények árindexe (104 százalék) 2012-ben alacsonyabb volt, mint a lakossági árindex (105,7 százalék). Az eltérést a gyógyszerek, vegyszerek és a szakmai anyagok alacsony árindexe eredményezi.

A termékekhez szinte ugyanannyiért, a szolgáltatásokhoz azonban 6,4, százalékkal drágábban jutottak az intézmények. Az üzemanyag 14,6 százalékkal drágult, ami főleg az Országos Mentőszolgálatot sújtotta – emlékeztet a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik