Belföld

Megszólalt a fideszes, aki kitiltotta volna a fogyatékkal élőket

Horváth László szeptember elején még kitiltotta volna Szilvásváradról a fogyatékkal élőket, a botrány után viszont a projekt legnagyobb támogatója lett. Állítja, nem a média nyomására változott ekkorát a véleménye.

Szeptember 6-án Horváth László, Szilvásvárad országgyűlési képviselője Kitagolás: Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat! címmel jelentett meg egy bejegyzést a honlapján. A 444 hetekkel később, szeptember 20-án robbantotta a botrányt, hogy a szilvásváradiak nem látják szívesen a településen a fogyatékkal élőket. Mint kiderült, a település képviselőtestülete egyhangúlag döntött arról, hogy oda inkább ne menjenek. Az ülésen olyan mondatok hangzottak el, melyek szerint a fogyatékkal élők az ózdi romákhoz hasonlatosak, meg egyébként is, “nem nyújtanak szép látványt.”

Horváth László a botrány kirobbanása után a Facebook oldalán lecserélte a borítóképét egy olyanra, amelyen a pár nappal ezelőtt még nem szívesen látott emberekkel pózol, emellett feltett egy videót is a youtube csatornájára, ahol a fogyatékkal élők hálálkodnak neki, amiért támogatja a projektet. Villáminterjú a képviselővel.

A honlapjára néhány napja azt írta ki, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat a fogyatékkal élőknek. Ehhez képest ma már a Facebookos borítóképén velük pózol, mintha a projekt egyik legnagyobb támogatója lenne. Mi történt, hogy néhány nap alatt így megkedvelte őket?

Nem néhány napja volt, hanem már több, mint két hete!

Értem, akkor mi történt “az elmúlt két hétben”, hogy ennyire megkedvelte a fogyatékkal élőket?

Több, mint két hete volt Szilvásváradon az elhíresült közmeghallgatás, ahol valóban olyan indulatok törtek fel, és olyan éles elutasítás fogalmazódott meg a szilvásváradiak egy részében a lakópark kialakításáról, hogy akkor valóban azt mondtam: ha ekkora az elutasítás, akkor nézzük meg, hogy Szilvásváradon kívül lehet-e máshol pótolni azokat a lakóotthonokat, amiket Szilvásváradra terveztek.

Fotó: MTI

Egyébként ez az ügy nem szilvásváradi ügy, már másfél éve elkezdődött ez a folyamat, először Bélapátfalván, ahol egyébként kiálltam a pályázat mellett. Aztán azt mondtam, hogy ha Szilvásváradon ilyen elutasítás van, akkor oda nem lehet erővel fogyatékost vinni, mert nincs befogadó környezet.

Mi történt azóta? Szilvásvárad két hét alatt befogadó lett?

Szilvásváradon laktam hat évig, és úgy gondoltam, hogy a szilvásváradiak nem ilyen rosszak, mint amilyen képet mutatott az a fórum. És vettem a fáradtságot, hogy nemcsak Szilvásváradon, hanem mind az öt településen nagyon sok helyre elmentem (öt településre költöztetnék a fogyatékkal élőket – a szerk.), beszéltem ellenzővel, támogatóval, polgármesterekkel, elmententem a fogyatékosokhoz. Beszéltem olyan emberekkel is, akik eladnák a házukat, és ahol tudtam, beszéltem a leendő szomszédokkal is. És az derült ki számomra, hogy nagyon sok egyrészt az álhír, és nagyon nagy a tájékozatlanság.

Miért nem azelőtt beszélgetett ezekkel az emberekkel, mielőtt gyakorlatilag kitiltotta őket a településről?

Azért, mert senki nem számított arra, hogy ilyen típusú heves indulatok jönnek elő. Ez teljesen váratlanul ért sokakat, engem is. De ha már ekkora volt az elutasítás, elmentem minden helyszínre. Egyébként is túlzás azt mondani, hogy én azt mondtam, hogy ne jöjjön ide fogyatékos. Egyébként pedig, nem én vásárolok ingatlant számukra, hanem egy pályázó, az pedig egy nagy felelősség, hogy az ingatlan egy olyan lakókörnyezetben legyen, ami tényleg befogadó és barátságos.

A botrányt kiváltó cikk megjelenése után ment el ezekhez az emberekhez?

Igen.

Addig ezt nem tartotta fontosnak?

Ezt ne adja a számba, ezt a dolgot én fontosnak tartottam. Egyébként is, a fórum után mentem ki hozzájuk, mert fontosnak tartottam a tájékozódást.

De az előbb azt mondta, hogy a botrányt kiváltó cikk után ment ki, ami meg jóval később jelent meg, mint ahogy a fórum lezajlott.

Jó, hát amikor megjelent a híradás erről a fórumról, akkor úgy gondoltam, hogy tényleg felelősségem és kötelességem az, hogy személyesen próbáljak ezen a feszültségen enyhíteni, illetve erről tájékozódni, hogy mi az oka ennek.

Ez alapján viszont mégis csak úgy tűnik, hogy a média nyomása miatt lett fontos ez az ügy.

Ezt visszautasítom. Ez az ön kérdésfelvetésébe rejtett feltevés. Én nem osztom ezt a véleményt.

Néhány médium önt képmutatónak titulálta, akkor ezt a véleményt sem osztja?

Nézze. Azt, hogy egy médium engem minek tart, az az ügy szempontjából másodlagos. Az elsődleges az, hogy ez a program megvalósuljon. És ha ez így lesz, akkor mindegy, hogy engem minek tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik