Belföld

Nem illenek a látképbe a fogyatékosok

fogyatékos (fogyatékos, )
fogyatékos (fogyatékos, )

Szilvásvárad képviselői saját példájukon ismertették a NIMBY-jelenséget.

Szilvásvárad képviselőtestülete kellemetlen helyzetbe került. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis hétmilliárd forintot osztana szét, hogy a fogyatékos személyeket elzáró hat nagy létszámú intézetet bezárjanak, és a lakókat a helyi településeken lakásokban, lakóotthonokban és lakócentrumokban helyezzék el.

Mi az a NIMBY

Not in my backyard – vagyis bárhol, csak ne az én kertembe/közelembe.

Az egyik kiszemelt település Szilvásvárad lenne, ám sem a képviselőknek, sem a településen élőknek nem sikerült világosan megérteniük, mit is jelentene a kitagolás. (A kitagolás a fogyatékos személyek társadalmi integrálódását tűzi ki célul, és a legmodernebb európai szociálpolitikai irányvonalakkal esik egybe).

Három ingatlant ugyan felajánlottak lakóotthon részére, ám a település többi lakójának ez nem tetszett. A lakóotthonok létesítése kapcsán az augusztus 28-án Szilvásváradon tartott lakossági fórumon a helyi lakosok jelentős része tiltakozásának adott hangot, mivel véleményük szerint a fogyatékos lakók elriaszthatnák a település számára legfontosabb bevételi forrást jelentő turistákat, és maguk sem tudnának megfelelően beilleszkedni a közösségbe, amely nem látja őket szívesen.

Ezután jött egy képviselő-testületi ülés szeptember 9-én, ahol a Társaság a Szabaságjogokért munkatársai is jelen voltak és fel is vették az ülésen elhangzottakat. A helyiek úgy vélik, hogy az ápoltak elriasztanák a turistákat, volt, aki azzal ”érvelt”, hogy a kézen fogva sétálgató ápoltak nem nyújtanak szép látványt.

A testület elutasította a kitagolást, bár a döntésük nem kötelező érvényű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik