Belföld

„Philip vitéz” nyílt levele Grecsó Krisztiánnak

Nyílt levélben vág vissza az "Itthon vagy - Magyarország, szeretlek" rendezvénysorozat ötletgazdája az őt és az eseményt támadóknak.

Mint korábban megírtuk, a kormány 992,3 millió forintot csoportosított át az “Itthon vagy – Magyarország szeretlek” programsorozatra. Az országos akciót Rákay Philip, az MTV Zrt. programigazgatójának kezdeményezésére rendezik meg szeptember 28-29-én. Az ötletgazda a Híradónak azt mondta: szeretnék “megmutatni majd ezen a Szentmihály-napi hétvégén (szeptember 28-29.), hogy jó Magyarországon itthon lenni, hogy olyan kincsek mellett megyünk el minden nap, amelyeket sokszor sajnos méltatlanul észre sem veszünk, ezekre is szeretnénk felhívni a figyelmet”.

Az eseményt több támadás is érte, és az írók fantáziját is megmozgatta. Gerlóczy Márton az FN24-en, Grecsó Krisztián az Élet és Irodalomban  írt a közmédia kiemelt akciójáról.

Gerlóczy Rákayt idézte, aki az esemény beharangozójában azt kérdezte, “vajon teszünk-e eleget azért, hogy megismerjük Magyarország tájait, titkait, közös emlékeit, múltját és jelenét. Pedig az itthoni csodák csak arra várnak, hogy végre felfedezzük őket. Szent Mihály hétvégéjén több, mint 1300 magyar település mutatja meg múltbéli és jelenkori értékeit, közösségformáló erejét”. Gerlóczy szerint azonban a valódi kérdés, “vajon teszünk-e eleget azért, hogy megetessük Magyarország elesetteit, hajléktalanjait, utcán és fűtetlen házakban élők tízezreit… Szent Mihály hétvégéjén több, mint 1300 magyar település lakói mutatják majd fel múltbéli és jelenkori, közösségformáló középső ujjukat”.


Egy kocka a videóból

„Levél Philip vitéznek” címmel megjelentetett publicisztikájában Grecsó az egykori műsorvezetőnek, a Fidesz-nagygyűlések ceremóniamesterének azt ajánlotta, hogy legyen bátor. higgyen magában. „Ami jár, az jár. Philip úr, ön jó magyar, nem kell bujkálnia, sokat tett le az asztalra fiatalkora óta. A magyarságnak, a magyar adózóknak adóssága van magával szemben. A siker nem szégyen, önnek magyarázzam? Öleli magyar nemzeti híve. Jó egészséget, sok örömet kívánok a milliókhoz. Ui.: Szívből remélem, ebből a csekélységből valamicske magának is jut” – írta Grecsó Krisztián.

Az MTV Zrt. programigazgatója minderre ezt válaszolta.

„Kedves Krisztián!

Hogy remekül forgatod a tollat, jó ideje tudom.
Hogy ezzel a teremtő (meg ne ijedj, szándékosan nem nagy t-vel írtam!) képességgel és tehetséggel csak a cinizmusra futja Tőled, sajnálom.
Hogy értékvilágod nem az enyém, tiszteletben tartom.
Hogy a Te világképedbe kizárólag a gyanakvás fér bele, még olyankor is, amikor – ellentétben az általad gondoltakkal – nem egyes emberek, hanem kis falvak és városok közösségei gazdagodnak, szánom.
Hogy értelmiségiként képtelen vagy – pontosabban nem is akarod – dekódolni, hogy az a bizonyos állami egymilliárd nem hozzám kerül, át sem folyik rajtam, hiszen ezt az összeget a pályázatot benyújtott 1305 település kapja közvetlenül, néhány százezrenként, helyi kulturális műsorok megszervezésére, dühít.
Hogy hazugságok tömkelegét kell olvasnom minden áldott nap egy olyan kezdeményezésről, amely kizárólag jó szándékból, s azon törekvésből született, hogy akár az ország legkisebb falva is megmutathassa saját értékeit, büszkeségeit, erősítve többek között a belső turizmust, felbőszít.
Hogy ellentétben a hozzád hasonlóan mindenen fanyalgókkal, én egy élettel teli, közösség- és hagyományteremtő szeptember végi hétvégére készülök, amelynek zárásaként egy időben, 1305 településen állják majd körbe Szent Mihály tüzét, boldoggá tesz.

Üdvözöl:
Philip vitéz”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik