Belföld

Balog: megduplázzák a Pető támogatását

Balog-Zoltan(960x640)(1).jpg (balog zoltán)
Balog-Zoltan(960x640)(1).jpg (balog zoltán)

Megduplázzák a Pető Intézetnek a köznevelési szerződés alapján járó 105 millió forintos kiegészítő támogatást - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, miután az intézet rektorával tárgyalt.

Balog Zoltán jelezte, ezt a juttatást egy évre biztosítják kísérleti jelleggel és a köznevelési szerződésben rögzítik majd. Hozzátette: munkacsoport létrehozásáról is megállapodtak, amelyet Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár vezet majd, és amelyben a távlati tervekről fognak egyeztetni.

A Pető Intézet elsőként a Hír24-nek ismerte el, hogy korábbi kommunikációjukkal ellentétben tényleg nagy a baj, és ha nem kapnak pluszpénzt, akkor nem tudják teljes egészében kifizetni a béreket.

Makk Ádám, az intézet PR-osa lapunknak azt mondta: költségvetésük kétharmada lesz meg, ha aláírják a minisztériummal a szerződéseket. A béreket viszont ebből a pénzből nem tudják teljes egészében kifizetni, a fizetésekre ugyanis nem a költségvetésük kétharmada (tehát 66 %) megy el, hanem a háromnegyede (azaz 75,3%). A hátralevő részt továbbra is önerőből kell kigazdálkodniuk.

“A kommunikáció megítélés kérdése”

Kérdésünkre, hogy ennek fényében miért nem álltak be a PM-es kezdeményezés mellé, illetve, miért nem háborodtak fel azon, hogy a fideszes többség leszavazta a PM-es javaslatot, Makk Ádám azt mondta: “a fenntartójuk tulajdonosa a magyar állam, így a már tarthatatlanul nehéz gazdasági helyzetüket tárgyalóasztal mellett törekszenek megoldani, a szerződések pedig jelenleg nincsenek még aláírva a minisztériummal.”

Megkérdeztük azt is, hogy a puhának tűnő kommunikációnak köze van-e ahhoz, hogy a Pető Intézet körül több fideszes kötődésű személy is megjelent – Makk Ádám például a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének tanácsadója volt. Az intézet PR-osa erre azt mondta: ő 1986 óta dolgozik a Pető Intézetben, a kommunikáció megítélése nézőpont kérdése, az intézmény stabilizálását pedig a mindenkori kormányzati szereplőkkel kell megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik