Belföld

Kitörési pont: roma tanoda Szegeden

24.hu
24.hu

2013. 09. 17. 13:00

A cél az általános iskolától a középiskoláig segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeket, romákat és nem romákat vegyesen.

Kitörési pont lehet a hátrányos helyzetű gyerekek számára a szegedi roma önkormányzat által nyitott Szegedi Roma Tanoda, amely most nyert 30 milliós támogatást pedagógiai programjára. A menetrend most állt össze, és a héten elkezdődnek az első foglalkozások is. A Szeged24 Rácz Lászlót, a tanoda igazgatóját kérdezte.

Kiknek szól a tanoda?

Minden olyan gyermeknek és szülőnek, akik halmozottan hátrányos helyzetben vannak. Jelenleg nyolcvan százalékban roma gyerekről van szó, de egyre többen vannak nem romák is.”

Mi a küldetése a tanodának?

“Nem szeretnénk, ha abban a hitben élne a társadalom, hogy a cigány gyerekek butának születtek. Kiemelt célunk tehát ennek bizonyítása és a felzárkóztatás. Az első osztálytól a középiskoláig bezárólag segítjük azokat a gyerekeket, akik családjának nincs pénze, de tanárra lenne szükségük. Mi ezt mind biztosítjuk. Ez nehéz feladat, mert szegény családokról van szó, amelyeknek gyakran arra sem futja, hogy a város egyik feléből elhozza a gyerekeket ide. Nem tudunk minden igényt kielégíteni, de egyre többen vannak, akik délutánonként a tanodába szeretnék járatni a gyerekeiket, hogy ne maradjak le. Hétvégenként pedig tartalmas szabadidős programokat szervezünk a családoknak.”

Hány segítő és hány gyerek van?

“Egy tucat tanárunk van és még egy bő tucat pedagógus egyetemista, aki speciálisan egy-egy gyerekkel foglalkozik. Most még harminc gyerekkel kezdünk, de egyre többen hallanak arról, hogy létezik a tanoda. Ezért várakozásainknak megfelelően ez a szám megtöbbszöröződik majd.”

Mi a vágyálmuk?

“Az álmunk az, hogy a gyerekek és szüleik megszokják az itteni légkört, felismerjék a tanodában rejlő lehetőségeket. Ezen kívül persze az, hogy jól érezzék magukat nálunk.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.