Belföld

Dönt a Ház a komondoros képviselőről

országgyűlés (parlament, )
országgyűlés (parlament, )

Ismét módosíthatja az Országgyűlés az alaptörvényt, új alapjogi biztost választhatnak, beolvaszthatják a PSZÁF-ot, valamint dönthetnek Zagyva György és Balogh József mentelmi jogáról is.

A parlament titkos szavazással dönt a következő ombudsman személyéről. Áder János korábban Székely Lászlót nevezte az alapvető jogok biztosának. Az Országgyűlés a képviselők kétharmadának támogatása esetén hat évre választhatja meg Székely Lászlót, aki a 2007-ben Sólyom László jelöltjeként ombudsmanná választott Szabó Mátét követheti a tisztségben.

A határozathozatalok sorában elsők között fogadhatják el az alaptörvény ötödik módosítását. A módosítás új változata a vallási közösségekre és a kampányhirdetésekre vonatkozó szabályokkal egészült ki.

Ugyancsak ma dönthetnek a kormány azon indítványáról, amely megvalósítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Nemzeti Bank egységesítését.

A szavazások végén két képviselő mentelmi jogát is felfüggesztheti az Országgyűlés. A Ház mentelmi bizottsága ugyanis a korábban fideszes, jelenleg független Balogh József és a jobbikos Zagyva György Gyula esetében is ezt ajánlotta.

Balogh József mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta, abban a nagy sajtófigyelmet kiváltó ügyben, amelyben a vád szerint az akkor még kormánypárti politikus áprilisban ittasan bántalmazta élettársát, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztését a bíróság kérte, miután korábbi frakciótársa, a jelenleg szintén független Pősze Lajos azzal vádolja, hogy egy vita során arcon köpte őt. A vádakat korábban mindkét képviselő tagadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik