Belföld

Ezért van ennyi tahó a Fideszben

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a parlamentben létrejött egy "tahófrakció" a nőkkel megalázóan bánó politikusokból.

Vadai Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján annak apropóján mondta ezt, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadett LMP-s képviselőnek azt felelte: “Attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos.” Emellett butaságnak, baromságnak minősítette az ellenzéki képviselő szavait, és azt tanácsolta neki, hogy a “miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára.” Szavaiért Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója kért elnézést.

Vadai Ágnes a volt fideszes, jelenleg független Balogh József mellett – aki a gyanú szerint bántalmazta élettársát – öt politikust nevezett a fiktív képviselőcsoporthoz tartozónak, amiért a DK szerint megalázó megjegyzéseket tettek nőkre: az államtitkárt, a fideszes Tasó Lászlót és Varga Istvánt, a kereszténydemokrata Karvalics Ottót és a jobbikos Szávay Istvánt. A DK elnökségi tagja hosszasan idézte ezen képviselőknek a DK szerint sértő kijelentéseit, és “XY kromoszómásoknak” nevezte őket, mondván, “igazi férfi és úriember ilyeneket nem mond”. Vadai Ágnes azt mondta, szavazást indítanak az interneten, kit válasszanak a “frakció” vezetőjének.


Fotó: Neményi Márton

Korábban Osztolykán Ágnes “Sötétség a Tisztelt Házban” címmel tett közzé bejegyzést a blogján. Az írásban arról számolt be, hogy szexista megjegyzéseket kapott képviselőtársaitól, amikor azt kérdezte, haza tudná-e vinni valamelyikük. A magyar politika szelleme egyébként beszivárgott Európába is, Deutsch Tamás EP-képviselő emlékezetes “asszót vívott” Szabó Tímeával, akit nemes egyszerűséggel lekékharisnyázott és letimikézett.

Miért modortalanok a fideszes politikusok?

Erre kereste a választ a Republikon Intézet vezető tanácsadója. Ceglédi Zoltán szerint főleg az eszköztelenség, a szocializáció és a kiválasztás szempontjai, illetve sok más oka lehet annak, hogy a Fidesz parlamenti képviselői „bármely más európai országban elfogadhatatlan módon beszélnek a nőkről és a nőkkel”. A Fidesz pártként formailag és tartalmilag is egy férfidominanciájú, a nőket lekezelő, sőt, egyes esetekben hímsoviniszta, agresszív módon sértegető alakulatként azonosítható. Ez az oka annak is, hogy Orbán Viktor pártja körül rendszeresek a botrányok, melyek egy-egy képviselő nőellenes elszólásaiból fakadnak – írta a kutató.

Szerinte fontos, hogy az “elszólás” nem azt jelenti, hogy adott politikus rosszul mondott valamit, hanem azt, hogy túl őszintén fogalmazta meg, mit is gondol a magyar nőkről. Balogh képviselő az iskolapéldája annak, milyen kvázi előnyök és hátrányok származnak abból, hogy a Fidesz 2010-es frakcióját Orbán Viktor személyesen állította össze. A kiválasztás szempontjai között láthatóan kiemelt szerepet kapott a lojalitás, az alulinformáltság, sőt, nem egy esetben a műveletlenség és unintelligens viselkedés, melyek garantálják, hogy a mindenkori többséget szállítani tudja a törvényhozásban a Fidesz-frakció.

A hátrányok azonnal nyilvánvalóvá válnak, amikor megszólal egy-egy ilyen képviselő. Ők alapvetően nem egy-egy modern politikai ideológia differenciált ismerete, valamely szakpolitika tudományos szintű képviselete okán ülnek ott, hanem azért, mert keveset tudnak a körülöttük lévő világról, és bármire rá tudja venni őket a pártvezetés. Ez találkozott a Fidesz bő évtizedes szellemi-intellektuális mélyrepülésével, ahol Solymosi Frigyes helyét Bencsik András, Bibóét Horthy, Máraiét Nyirő József vette át. A néppárti formátum megőrzéséhez egy alacsonyabb igényszintű társadalmi réteget kellett megcélozni, üzeneteiket, jelszavaikat is ehhez szabták.

A kutató szerint a teljes rendszert áthatja ez a habitus, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fiatal, iskolázott, nyelveket beszélő titánjai által készített „Több jó nőt a közigazgatásba!” című videójáért például Európa nyugati felében egy teljes emeletet rúgnának ki a minisztériumból. Ceglédi a legendás Chewbacca-védelem részének tartja, hogy a Fidesz politikusai tudatosan azért tesznek durva kijelentéseket, hogy a közvélemény azon háborogjon, ne foglalkozzon azzal,  mikor lesz végre megnyugtató és hatékony Btk-szabályozás a családon belüli erőszakról, miért lett mostohagyerek a környezetvédelem a Fidesz politikájában.

„A probléma gyökere persze abban keresendő, hogy miközben Magyarországon az uniós átlaggal majdnem azonos, igen magas arányban (nálunk 85%, az EU-ban 88%) fogadna el a közvélemény egy női miniszterelnököt, a politika egyre macsóbb, egyre inkább “férfimunka”, egyre kevésbé ad lehetőséget a nők számára a releváns döntéshozói posztok betöltésére.” Amíg szinte kizárólag a férfipolitikus jóindulatára, empátiájára, felvilágosultságára vannak utalva a magyar nők, addig sokkal nehezebb változást elérni. A megkérdőjelezhetetlenül konzervatív Angela Merkel pártjában merne-e bármelyik férfi képviselő ilyen szavakat használni? – teszi fel írása végén a Republikon Intézet munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik