Belföld

Minta lehet a magyar földtörvény

termofold(960x640)(3).jpg (föld, termőföld, )
termofold(960x640)(3).jpg (föld, termőföld, )

Több környező ország kormánya is érdeklődik az új magyar jogszabály iránt - írja a Magyar Nemzet.

Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár szerint ez nem véletlen, hiszen a kormány Európa egyik legszigorúbb földtörvényét alkotta meg, amely kizárja a külföldi és hazai spekulánsok megjelenését a termőföldpiacon. Mint mondta, a jogszabály komoly érdeklődést váltott ki a szlovák, a román és a lengyel kormány részéről is.

Kiemelte, hogy a törvény a legjobb megoldás a zsebszerződések semlegesítésére is. A jogszabály januárban életbe lépő passzusai miatt már lehetetlen lesz a korábbi megállapodások alapján bejegyeztetni tulajdonjog-változást a földhivataloknál, ettől kezdve ugyanis kizárólag az állam által előállított, egyedileg jelölt dokumentumon lehet termőföld-adásvételi szerződést kötni.

A földtörvény ugyanakkor korántsem élvezett egyöntetű támogatást – kormányoldalon sem. Ahogy megírtuk, a jogszabály júniusi elfogadásakor Ángyán József kilépett a Fidesz-frakcióból. A politikus az FN24-nek már korábban kijelentette, mi lesz, ha Orbán nem visszakozik földes elképzeléseiből: „Akkor lépnem kell. Ott már nincs sok gondolkodnivaló… kiülök a függetlenek közé. Annyival csak tartozom az embereknek, hogy nem hajítom a lovak közé a gyeplőt, hanem végigcsinálom a maradék időt a parlamentben, akármilyen nehéz lesz is. A függetlenek közül próbálom majd folyamatosan összehasonlítani a kormányprogramot a tettekkel.”

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója szerint bár borítékolható volt, hogy lesznek negatív hatásai, nehéz lett volna jobb földtörvényt alkotni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik