Belföld

Megállapodott az MSZP Bajnaiékkal

Bajnai-es-Mesterhazy(960x640)(3).jpg (bajnai gordon, mesterházy attila, )
Bajnai-es-Mesterhazy(960x640)(3).jpg (bajnai gordon, mesterházy attila, )

A szocialista párt választmánya egyhangúlag jóváhagyta az MSZP és az Együtt-PM szövetség választási megállapodását - számolt be Botka László, a testület elnöke szombaton.

Botka elmondta: a szokatlanul rövid ülésen nem volt komolyabb vita az egyezségről, amely szerint az MSZP és Bajnai Gordon pártja külön listán indul, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet. Botka László azt hangsúlyozta, hogy a 2014-es választást az egyéni körzetekben kell megnyerni.

Botka László elmondta, hogy az MSZP október 19-én tart kongresszust, itt fogadják el választási programjukat és hoznak végleges döntést az országgyűlési és az európai parlamenti választási listáról. A listákra az elnökség tesz javaslatot, amelyet a választmány október 12-én véleményez.

Mesterházy Attila pártelnök ezt azzal egészítette ki: a választmány elfogadta, hogy az MSZP nem köt választási együttműködést a Demokratikus Koalícióval, a Liberálisokkal és a Magyar Szociáldemokraták Pártjával. Hozzátette: Bajnai Gordonhoz hasonlóan ő is sajnálja, hogy a DK nem csatlakozott az ellenzéki összefogáshoz, de “ez most már történelem”.

Orbán Viktort “elzavarjuk a csudába”

Mesterházy Attila azt mondta: ma az MSZP az egyetlen párt, amelynek – választási szövetségesével egyeztetett – programja van arra, hogyan lehet segíteni a négymillió szegény ember helyzetén, hogyan lehet megszüntetni a gyermekéhezést, és képviseli a nők, a fiatalok, a nyugdíjasok, a munkavállalók és a kis-, és közepes vállalkozók érdekeit.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy a jövőben csak “rendkívül szűkszavúan” fogják kommentálni más pártok ellenzéki együttműködéssel kapcsolatos nyilatkozatait, “most már az emberekre kell koncentrálni, és a kormányra meg Orbán Viktorra, mert mégiscsak azt szeretnénk, hogy őt elzavarjuk a csudába”.

“Létrejött az ellenzéki szövetség”

Az Együtt-PM szövetség szerint az MSZP választmányának szombati döntésével létrejött az ellenzéki szövetség, amellyel valódi esély nyílhat nemcsak a 2014-es kormányváltásra, hanem az azt követő jó kormányzásra is.”

A megállapodás fontos és megnyugtató hírt küld Magyarország minden, változást akaró polgárának: mától garancia van arra, hogy 2014-ben ellenzéki szavazat nem vész el, és arra is, hogy hazánk sokféle világnézetű, politikai preferenciájú választópolgára egyaránt politikai otthonra, erős képviseletre találhat magának az ellenzéki szövetségben” – olvasható az MTI-nek küldött közleményben.

Az Együtt-PM szerint az ellenzék így minden erejével arra összpontosíthat, ami a legfontosabb: “a problémákra, amelyeket Orbán Viktor rossz kormányzása okozott a magyar polgároknak és vállalkozásoknak, legfőképpen pedig a megoldásokra, amelyeknek köszönhetően 2014-et követően újra jó irányba tarthat majd Magyarország”.

“Rossz bankárok és a mohó multik”

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint semmi jót nem jelent a magyar embereknek az MSZP és az Együtt-PM szövetség választási megállapodása. Kocsis Máté szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a megállapodás a rezsicsökkentés szűkítésével, eltörlésével járhat együtt, továbbá adóemelést hozna, és biztosan szűkülne a családi adókedvezmény is.

Látszik, hogy az MSZP és az Együtt-PM megállapodása “ismét a rossz bankárokat és a mohó multikat segítené a magyar emberek helyett” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hozzátette: teljesen mindegy, hogy milyen hatalmi és személyi kérdésekről alkudoznak a bukott baloldalon, mert ugyanazt a politikát képviselik mindannyian, “pont ugyanazok az emberek, akik egyszer már együtt tönkretették az országot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik