Belföld

Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy az Orbán-ellenes koalícióról

gyurcsány (gyurcsány)
gyurcsány (gyurcsány)

Az ellenzék vezetői körbejárták a közmédiát. Az MSZP hétfőn kezd tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint messze nem a legjobb az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki megállapodása, ami csalódást kelt a választókban. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor reméli, hogy a szocialisták elnökének igaza lesz és ez az Orbán-rendszer végnapjainak kezdete. Ha ez így van, akkor Magyarországnak örülnie kell – mondta a volt miniszterelnök köztévé reggeli műsorában.

A DK elnöke fontosnak tartja, hogy a választók lássák, van egy egységes, demokratikus, ellenzéki erő, amit eddig „nem sikerült összehozni”, az alkuval egyelőre nem Orbán Viktort, hanem magukat cselezték ki kollégái. Elismerte: a vitát le kellett zárni egy ponton, de szerinte az nagyon rossz, hogy Orbán Viktornak nem egyetlen kihívója lesz a demokratikus ellenzéki oldalon. A mostani kompromisszum az elfogadhatatlantól csak egy picivel jobb – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki éppen ezért nem akarja az egyezséget ünnepelni, de békebontó sem lenne. Szerinte Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közös felelőssége, hogy nem állítanak közös miniszterelnök-jelöltet, közös listát, noha ezt vállalták a választókkal szemben. A volt miniszterelnök arra a kérdésre, milyen a kapcsolata Mesterházy Attilával, azt válaszolta: emberileg felhőtlen, de számos politikai kérdésben gyökeresen mást gondolnak. Orbán Viktor leváltásában szövetségesek, a szövetségesére pedig akkor is vigyáz az ember, ha mást gondol részletkérdésekben.

Montázs: Hír24

Mesterházy Orbán elzavarásáról beszélt

Az MSZP hétfőn kezd tárgyalásokat a Demokratikus Koalíció képviselőivel a választási együttműködésről – jelentette be a műsorban Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke közölte: a demokratikus ellenzéki szereplők között abban egyetértés van, hogy le kell váltani Orbán Viktor rendszerét, ehhez kell megoldási konstrukciót találni.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP és az Együtt-PM tegnapi megállapodása nem váltotta be azon reményeket, hogy egyetlen kihívója lesz Orbán Viktornak, úgy reagált: a korábbi választásokon is több kihívója volt az aktuális miniszterelnöknek, hiszen minden párt állított miniszterelnök-jelöltet, 1994-ben pedig az MSZP úgy nyert választást, hogy csak listavezetője volt.

Megismételte: az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek nincs miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője. Ez azt mutatja, mindkét szervezet vezetőjében volt annyi belátás, hogy eggyel hátrébb lépjen. Ez a konstrukció biztosítja, hogy egy választókörzetben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt lesz, így nem veszik el egyetlen szavazat sem. Ma oly mértékben túlsúlyozott az egyéni választókerületekben elért eredmény, hogy aki nem nyeri meg a körzetek többségét, annak effektíve nincs esélye a választási győzelemre – tette hozzá az MSZP elnöke, aki megállapodásról azt mondta: ez egy kormányváltó szövetség, itt az esély, hogy Orbán Viktort a csudába elzavarják.

Bajnai újra kormányfő lenne

Azért tért vissza a politikába egy éve, mert az a tapasztalat, az a felhalmozott tudás, amit megszerzett miniszterelnökként, most is segíthetne az országnak – mondta Bajnai Gordon a közrádióban, igennel válaszolva arra a kérdésre, szeretne-e újra kormányfő lenni. Erre szerinte jó esélye van. Az Együtt-PM szövetség vezetője úgy vélte: a megállapodással a kormányváltást akaró választók döntik el, ki legyen az új miniszterelnök 2014-ben, az ellenzéki szövetség le tudja váltani Orbán Viktor rezsimjét.

A Fidesz „nagyon cseles, saját érdekei szerint kitalált választójogi rendszert vezetett be”. Abban csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha minden egyes körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt áll szemben a Fidesz jelöltjével – mondta. „Meg akarták nekünk nehezíteni a pályát”, hogy a sokszínű ellenzék nehezen tudjon egymással megegyezni, de ez meghiúsult – tette hozzá Bajnai Gordon.

Aki kormányváltást akar, az egyik szavazatával – amikor a közös ellenzéki jelöltre szavaz – „elküldheti Orbán Viktort”, a másik, listás szavazattal pedig választhat a két ellenzéki lista, a két ellenzéki miniszterelnök jelölt között – ismételte korábbi érveit. Szerinte megtanulták az elmúlt „nagyon nehéz” egy hétben, hogy veszítenének azzal, ha egyetlen jelöltre szűkítenék le a kormányváltást akarók lehetőségét. Sok olyan ellenzéki szavazó van, aki ugyan nem akarja Orbán Viktor rezsimjét, de nem akar az MSZP-re és az Együtt-PM-re szavazni, ők így választhatnak a két párt között, és egyetlen szavazat sem vész el.

Mindenki hátrább vonta személyes ambícióit – fogalmazott az MSZP elnökével kötött megállapodást értékelve. Az lesz az új miniszterelnök, akinek a listája több szavazatot kap – utalt a megegyezésre. Ez mindkettőnket abban tesz érdekeltté, hogy a „lehető legtöbbet hozzuk listán”, és közösen támogassuk az egyéni jelöltet, így maximalizálni tudjuk a szavazatokat – idézte az Együtt-PM vezetőjét a hirado.hu.

Hende a nehéz időkről

A honvédelmi miniszter szerint nehéz időszak vár azokra, akik a kampányban kiállnak a kormány és az ország mellett, mert a “hitelét vesztett baloldal” próbálja majd a jobboldal becsületét lerombolni. Hende Csaba a Polgárok Háza évadnyitó estjén azt hangsúlyozta, hogy a kampányban a nyugalom, az erős idegek, a bajtársiasság és az áldozatkészség lesz a legfontosabb. A kormányoldal minden segítségre és imára számít.

“Másként aligha tudjuk elviselni ezt a sok mocskot, amit ránk fognak szabadítani” – tette hozzá. Hende Csaba az ellenzéki tárgyalásokról szólva azt kérdezte, “fel tud-e bárki idézni egy fél fia gondolatot ebből a kutyakomédiából, amely ne arról szólt volna, hogy márpedig az Orbán-kormányt le kell váltani?”. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a baloldalnak nincs terve az országgal, csupán a hatalmat akarja megszerezni – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik