Belföld

Lehet-e nő Magyarország miniszterelnöke?

Veep (veep)
Veep (veep)

Miközben a diplomások 60 százaléka nő, a parlemntben alig van női képviselő. Pedig a nők hatása a világgazdaságra rövidesen óriási lesz.

Kedden ismét szexista megjegyzés kavart vihart a parlamentben. A fideszes Illés Zoltán egyebek között azt mondta az LMP-s Szél Bernadettnek: : “Attól, hogy szép, nem biztos, hogy okos is.” Az LMP felszólította Orbán Viktort, hogy mondassa le Illést. A miniszterelnök az ügy kapcsán csak annyit mondott a Hír24 stábjának, hogy az államtitkár még nem nőtt fel a baloldalhoz. Illés Zoltán pedig végül sms-ben kért bocsánatot Széll Bernadettől, amit az LMP-s képviselő elfogadott, de nem tartja lezártnak az ügyet, mert szerinte ez bármikor megismétlődhet. És korábban is volt már példa hasonló esetekre. Emlékeztető itt és itt.

Úgy tűnik tehát, Magyarországon nem könnyű a férfi politikusok között talpon maradni. Miközben a diplomások 60 százaléka nő, a parlamentben ez az arány csak 8 és fél százalék. A 386 képviselő között mindössze 33 nő van.

Az unióban ezzel a legrosszabb helyen állunk. Attól pedig igen távol, hogy az ország irányítása női kézbe kerüljön.

Közben Angela Merkel, Hillary Clinton, Michelle Obama vagy a televíziós személyiség Ophra Winfrey az egész világra nagy hatással van. Az Ernst and Young tanulmánya szerint a következő évtizedben a nők hatása a világgazdaságra – vállalkozóként, munkavállalóként és fogyasztóként – legalább olyan szintű lesz, mint az indiai vagy kínai népességé.

A téma kapcsán a Hír24 stúdióvendége volt Balanyi Bibiána, az egyetlen nő, akit a nemzetközi Mensába, vagyis a világ legokosabb női közé beválasztottak és Rácz Zsuzsa, az Állítsátok meg Terézanyu szerzője.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik