Belföld

Kövérnek mennie kell! Visszajön a népköztársaság?

bajnai-es-mesterhazy-attila(960x640)(2).jpg (bajnai gordon, mesterházy attila, )
bajnai-es-mesterhazy-attila(960x640)(2).jpg (bajnai gordon, mesterházy attila, )

A rendeleti kormányzással kapcsolatos felvetése miatt a baloldal közös közleményben követelte az Országgyűlés elnökének távozását. A Jobbik már népköztársaságot vizionál.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője emlékeztetett rá, hogy a magyar demokráciában a kormány a parlamentnek felelős, ezért megdöbbentő, hogy éppen az Országgyűlés elnöke kívánja a kabinet jogkörét bővíteni a parlament jogkörének rovására. Ez elfogadhatatlan a magyar törvényhozás elnökétől és fenyegető annak a kormányzópártnak a vezető politikusától, amely párt “az elmúlt három évben már bizonyította: nem riad vissza a hatalom központosításától, a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolásától és a magyar alkotmányosság felfüggesztésétől sem”.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Kövér László már a 2010-es választások idején is demokratához méltatlan javaslatokkal hívta fel magára a figyelmet: akkor egyfajta választási cenzusról, pénzért visszaadható szavazati jogról fantáziált, most pedig “a miniszterelnöki kézi vezérlés intézményesítéséről” beszél. A két ellenzéki politikus szerint ez a magyar parlamentarizmus elárulása. “Ilyen ember nem képviselheti a Magyar Országgyűlést sem itthon, sem a szabad világban. Kövér Lászlónak mennie kell!” Már senkinek nem lehet kétsége afelől, mekkora a tétje a 2014-es választásoknak: “Ellenzéki összefogásra van szükség, hogy Magyarország ne Európa legújabb diktatúrája legyen, hanem jogállam, ahol a szabadság szüli a rendet” – írta Mesterházy és Bajnai. (Közben eredménytelenül zárultak az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) tárgyalásai, a DK önállóan készül a választásokra – jelentette be Gyurcsány Ferenc.)

Jobbik: a Fidesz újra népköztársaságot akar

A Jobbik szerint Kövér László kijelentései azt mutatják, hogy a Fidesz újra népköztársaságot csinálna Magyarországból, ahol a parlament csak “bábként funkcionál” – jelentette ki Mirkóczki Ádám. Az ellenzéki párt szóvivője szerint kérdés, hogy milyen nagyobb mozgástérre gondolt a házelnök, hisz a Fidesz “a kétharmados arroganciájával minden ágazatot megszállt”. A Jobbik úgy értékeli: Kövér László szavai azt bizonyítják, hogy a Fidesz a hatalom további bebetonozására készül a következő hónapokban. Az ellenzéki párt ugyanakkor az Országgyűlés jogosítványainak kiterjesztését és erősítését szeretné azok szűkítése helyett – mondta a szóvivő.

Kövér László hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában beszélt arról, érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Arra, hogy ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne-e, annak rossz íze nélkül, igennel válaszolt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik