Belföld

Matolcsy szelleme kísért az NGM-ben

Rég láttunk már ennyire abszurd közleményt a minisztériumtól, utoljára talán akkor, amikor még Matolcsy György vezette az NGM-et.

Az NGM korábban csak annyit mondott az adósságnyomás-mérő megszüntetéséről, hogy az alkalmazást “technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt nem üzemelteti tovább a jövőben”. Aki nem tudná: az adósságnyomás-mérő egy 800 ezer forintért megrendelt alkalmazás volt – úgy, hogy egyébként 10 perc alatt elkészíthető -, amely azt mutatta, hogy állunk az államadósság elleni küzdelemben.

Az alkalmazást azután szedték le, hogy kiderült: csapataink vesztésre állnak, a 2013-as adat magasabb lett, mint amekkora az adósságnyomás-mérő idején volt. Az idei év első felében az államadósság GDP-arányos szintje 81,4 százalék volt, szemben az adósságnyomás-mérő indulásakor jelzett 81,18 százalékos értékkel.

Az NGM magyarázata már elsőre is sántított, hiszen elképzelhetetlen, hogy egy ilyen szoftvernek magas legyen a karbantartási igénye. A működtetése ugyanis mindössze abból áll, hogy valaki havonta átír két számot a rendszerben.

Kicsoda az a sajtóinformatikus, és miért?

A minisztérium aztán az Indexnek egy újabb magyarázattal elő, ami még az elsőnél is abszurdabb lett, már-már a matolcsys közleményeket idézte. (Ki ne emlékezne a volt nemzetgazdasági miniszter legendás, Ki Kopits György és miért? című közleményére).

Az NGM magyarázata szerint az államadósságnyomás-mérő frissítését a minisztérium sajtótitkárságának dolgozó munkatársak látták el, a sajtó és kommunikációs főosztály megváltozott személyi állománya miatt viszont már nem maradt kapacitás a mérő folyamatos frissítésére.

“A minisztérium azért döntött így, hogy elkerülje egy új vállalkozási szerződés megkötését, vagy sajtóinformatikus munkatárs felvételét az adattartalom aktualizálása érdekében. Mindkét megoldás jelentős – havi szinten 400 000 forintos – többletkiadást okozott volna” – szögezték le.

Sok a meló

Arra nem tért ki az NGM, hogy a kollégák hogyan lehetnek annyira leterheltek, hogy havi 5 másodpercük sincs erre, de nem teljesen tiszta az sem, hogy a minisztérium tényleg komolyan gondolta-e, akárcsak a gondolat szintjén is, hogy két szám átírására havi 400 ezer forintért felvesznek egy embert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik