Belföld

Több mint 2200 rendőr megy az iskolákba

iskola (iskola, tanev, reggeli, )
iskola (iskola, tanev, reggeli, )

A 2013/14-es tanévben mintegy 2800 oktatási intézmény kapcsolódott be Az iskola rendőre programba, amelyben több mint 2200 rendőr vesz részt. Erről Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány helyettese beszélt hétfőn Budapesten.

A tanév elején, szeptemberben, az oktatás kezdetének és befejezésének időszakában a rendőrség a polgárőrökkel közösen “fokozott jelenlétet biztosít” az iskolák környékén ott, ahol ez közbiztonságilag indokolt.

Halmosi Zsolt elmondta, hogy az iskolarendőr a helyi rendőri szerv és az iskola közötti kapcsolattartó, aki szolgálati feladata mellett – sokszor saját szabadidejének terhére – végzi tevékenységét. Elvárás velük szemben, hogy jól ismerjék az iskola környékének közlekedésbiztonsági helyzetét és ennek függvényében felhívják a tanárok, a szülők és a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre – magyarázta.

A sajtótájékoztatón Kardos Pál az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy az iskolák környékén nemcsak a közlekedésbiztonság érdekében lesznek jelen a polgárőrök, hanem az is a céljuk, hogy a diákok ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

A rendőrség sajtóanyaga alapjánez év szeptemberétől az öt éve hatékonyan működő Az iskola rendőre program mellett bevezetik az iskolai bűnmegelőzési hálózatot, 200 középfokú oktatási intézményben, száz bűnmegelőzési tanácsadóval. Ők az iskolarendőrökkel és a polgárőrséggel együttműködve elsősorban bűnmegelőzési, ifjúságvédelmi feladatokat látnak majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik