Belföld

Hasukon is spórolnak az iskolára

Minden második, iskoláskorú gyermeket nevelő háztartás komoly tehertételként éli meg a tanévkezdést.

Molnár Csaba Gábor, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási műhelyének vezetője azt mondta: a családok hét százaléka számára vállalhatatlanok a kiadások, 41 százaléknak jelentős, nehezen megoldható gondot okoz az iskolakezdés. Csak a válaszadók 12 százalékának nem okoz gondot tanév indulása – tette hozzá.

A tanévkezdés finanszírozását érintő kérdésre 10-ből 4 család mondta azt, hogy önerőből képes fedezni a költségeket. A többiek csak valamilyen más kiadás terhére, vagy egyéb forrásból képesek biztosítani a kiadásokat. Arra a felvetésre, hogy milyen kiadást kell csökkenteni az iskoláztatási költségek miatt, 36 százalék mondta, hogy az élelmiszerekre fordított kiadásokat, 24 százalék pedig a rezsiszámlákat. Öt százalék hajlandó halogatni a hitelek törlesztését is, egy százalék hitelfelvételt is kilátásba helyezett. A válaszadók 36 százaléka válaszolt úgy, hogy semmilyen kiadását nem kell lefaragnia.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója azt mondta: elsősorban ott van feladatuk, ahol vállalhatatlan terhet jelent az iskolakezdés. Esetükben is elsősorban a tanszerekre, iskolatáskára koncentrálnak – jelezte. Kitért arra is, hogy a 1353-as adományvonalon egy hívással 250 forinttal lehet segíteni. Szólt arról is, hogy az E.ON hétmillió forinttal támogatja akciójukat.

Az Iskolakezdés együtt! kampányba befolyó bevételekből ezer iskolába lépő gyermeknek állítottak össze tanszercsomagot, ezeket folyamatosan szállítják ki a rászorulóknak. További háromszáz gyereknek pedig folyamatos segítséget szeretnének adni – emelte ki Lehel László.

A Nézőpont telefonos felmérését az Ökumenikus Segélyszervezet megbízásából végezte. A kutatás adatfelvétele augusztus második felében volt. A felmérés a teljes lakosság azon részére koncentrált, akiket érint az iskolakezdés. Ez mintegy 27 százalék.

Mint korábban megírtuk, átlagosan 10000 forintot költenek a szülők iskolatáskára, de egy induló tanszercsomag ennek több mint duplájába is kerülhet. A divat is befolyásolja a választást és a csomag árát. Az átlagárak nem nőttek tavalyhoz képest. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) korábban nehezményezte, hogy az iskolák gyakorlatilag azt vetetnek meg a szülőkkel, amit csak akarnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik