Belföld

Napelemes közvilágítás: Vásárhelyen csak tesztelték, Cserkeszőlőn meg is valósulhat

Több milliós megtakarítást remélnek a tiszazugi településen, mi végül másként takarékoskodunk az utcai fénnyel.

Napelemekkel oldanák meg a jövőben a közvilágítást Cserkeszőlőn – írja a Szoljon.hu. Szokolai Lajos polgármester, a portálnak elmondta, a községben már eddig is használtak elektromos áramot termelő napelemeket. A könyvtárra és a helyi óvodára épp a közelmúltban szereltek fel ilyen eszközöket.

A település első embere több millió forintos megtakarítást remél a beruházástól, az ehhez szükséges anyagi források azonban egyelőre még nem állnak rendelkezésre.

– Jelenleg figyeljük a pályázati lehetőségeket, ha kell, önrésszel is belemennénk a megvalósításba – mondta el a polgármester.

Öt évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen is teszteltek napelemmel működő köztéri lámpát. Akkor egy napelemes lámpatesteket forgalmazó cég kereste fel a várost, hogy referenciaként felállítana egy ilyen világító eszközt. A kandeláber egy hónapig állt barattyosi kerékpárút Kenyere-éri hídjánál. A városvezetés a tesztidőszak után végül úgy döntött, nem vásárol az egyenként több mint 300 ezer forintos eszközökből, ugyanakkor szóba került, hogy a város menti kerékpárutakat ilyen technikával világítják majd meg.

Pár évvel később, a LED-es fényforrások mellett döntött a város. 2012 elejére lecserélték a Vásárhelyen működő összes – közel 7000 – lámpatestet, ezzel pedig Hódmezővásárhely lett az első olyan város Európában, amely a teljes közvilágítási rendszerét egy energiatakarékosabb megoldásra cserélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik