Belföld

Óvodaudvarra temethetik a háborús halottakat

A hatszáz eltemetett szovjet katona helyett valójában alig 70-80 holttestet helyeztek át az egykori hősi temetőből a helyi köztemetőbe a Borsod megyei Szikszón 1999-ben. Az ukránok kegyeletsértést emlegetnek, az egyik megoldási javaslat szerint a 14 éve elszállított maradványokat kellene visszavinni eredeti helyükre. Csakhogy ott most már egy óvoda működik.

Emberi maradványok az udvaron

Az utólagos vizsgálatot egy ukrán férfi, Zvarych Vladyslav kezdeményezte, akinek nagyapja is a szikszói hősi temetőben nyugodott. A jegyzőkönyvek szerint körülbelül 80 katona földi maradványait exhumálták és szállították át a helyi köztemetőbe 1999-ben, ezzel szemben egyes adatok arra utalnak, hogy a valamikori szovjet hősi temetőben valójában több mint 600 halott nyugodott.

Az ukrán férfi gyanúja beigazolódott, ugyanis az egykori temető helyén működő óvoda udvarán több emberi maradványt is találtak az augusztus 26. óta tartó feltárások során – közölte a Hír24 tudósítójával Maros Éva a város kommunikációs vezetője.

Az ukránok szerint kegyeletsértés történt és követelik a helyzet megnyugtató rendezését. Csütörtökön ennek érdekében bizottságot hoztak létre, amelynek vezetője Füzesséri József Szikszó polgármestere, akinek véleménye szerint a város előző vezetői nagyot hibáztak, amikor nem szakszerűen, sőt kegyeletsértően végezték el a katonák maradványainak exhumálását.

Nincs pénz az újratemetésre

A bizottság – amelynek tagja az ügyet kirobbantó Zvarych Vladyslav, az ukrán konzul, valamint az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének első titkára – azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy vagy teljesen feltárják az óvoda udvarán található volt temetőt és az ott található csontokat átszállítják a köztemetőbe, vagy a már elvitt maradványokat viszik vissza eredeti helyükre és újra ott alakítják ki emlékhelyet.

A polgármester szerint azonban a városnak erre nincs pénze, ezért kormányzati támogatást kér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik