Belföld

Vádlott lehet a közmédia vezetője

Borocz-Istvan(210x140)(1).jpg (Böröcz István)
Borocz-Istvan(210x140)(1).jpg (Böröcz István)

Hiába kötelezte jogerősen a bíróság az MTVA-t arra, hogy adja ki az alvállalkozókkal kötött szerződéseit, az állami médiacég továbbra is titkolózik. Az adatok ily módon való visszatartása bűncselekmény, ha az Átlátszó feljelentést tesz, akkor Böröcz Istvánból, a cég vezetőjéből vádlott lehet. A büntetési tétel 0-2 évig tartó szabadságvesztés.

Petícióval fordul az atlatszo.hu az MTVA vezérigazgatójához, Böröcz Istvánhoz annak érdekében, hogy kikényszerítse a szervezet átlátható működését. Az Alap ugyanis évente tízmilliárdos nagyságrendben költ el közpénzt úgy, hogy az ezt megalapozó döntésekről és szerződésekről adatot nem tesz közzé, adatigénylést nem teljesít – még azután sem, hogy sorozatban bukja el a közérdekű adatos pereket.

Legutóbb a Marslakók című sorozat esetében adott igazat a bíróság a lapnak. Az eljárásban előbb a Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly novemberben mondta ki, hogy az MTVA köteles átadni a lapnak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla ezután másodfokon is az atlatszo.hu javára döntött, amikor helyben hagyta a Törvényszék ítéletét. Az MTVA mégsem küldte meg az adatokat, pedig a határidő már eltelt.

Ugyanígy – annak ellenére, hogy több mint két hónapja jogerős ítélet mondta ki, hogy az MTVA köteles kiadni Várhegyi Attila volt szolnoki polgármester cégével kötött szerződést –, a közmédia ezt a dokumentumot sem bocsátja rendelkezésre.

Asbóth Márton, a lap jogi szakértője a Hír24-nek elmondta, ha valaki a jogerős bírósági ítélet ellenére nem adja ki az adatokat, akkor az adatigénylőnek két lehetősége van. Egyrészt kérhet bírósági végrehajtást, ebben az esetben a végrehajtó először bírságol, és ha így sem ér el eredményt, akkor fizikai végrehajtást végezhet. Ez annyit jelent, hogy a végrehajtó bemegy az MTVA-ba, és a helyszínen szerez érvényt az ítéletnek, hogy átadják neki az adatokat.

A másik lehetőség a büntetőfeljelentés, mivel az már bűncselekménynek számít, ha valaki a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adja ki az adatokat. A közérdekű adattal való visszaélés két év szabadságvesztéssel büntetendő, egy ilyen ügyben pedig Böröcz István lenne a vádlott.

Mint megtudtuk, a két eszköz nem kizárja, inkább kiegészíti egymást. Asbóth kérdésünkre, hogy az Átlátszó melyik eszközt veti be, esetleg mindkettőt, azt mondta: egyelőre vizsgálják, hogy melyik lenne a leginkább célravezető. Felvetésünkre, hogy az MTVA elhúzhatja-e az ügyet a választásokig, Asbóth közölte: erre kevés az esély, hiszen ha végrehajtást kérnek, akkor a végrehajtó elhozza az adatokat – a büntetőeljárás kimenetelétől függetlenül.

Update:

Az MTVA közölte: a “szabadságolások és egyéb teendőik” akadályozzák a törvényi kötelezettségeik teljesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik