Belföld

Megfeledkeztek a vakokról a vasútfelújításnál

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 08. 29. 21:47

A Budapest és Székesfehérvár közötti állomások átalakításakor lemaradt a peronról a jelzősáv.

A Budapest-Kelenföld – Székesfehérvár vasútvonal felújítása 120 milliárd forint európai uniós támogatással a végénél jár. Ugyan a beruházás fő célja az volt, hogy a 160 km/óra sebességet elérhessék a szerelvények, valamint a 22,5 tonna teherbírást biztosítsák, járulékos elemekként megjelent az utazóközönség komfortfokozatának és biztonságának növelése is.

A vasútvonal mentén élő vakemberek hívták fel a figyelmünket, hogy az érintett állomásokon a számukra biztonságos jelzősávot sehova nem tették fel, így sehol nem tudnak biztonságosan eljutni a vonatokhoz.

Egyes állomások aluljáróiban ugyan kialakították a vezetősávokat, ám ott azokra nincs szükség, mert elég biztonságot ad a vakoknak az oldalfal. A vágányok mellett azonban csupán a peron széle ad támpontot a fehérbottal közlekedőknek, az viszont életveszélyes, hiszen a szerelvények – éppen a biztonságos felszállás érdekében – benyúlnak a peron fölé.

Hangban sincs segítség

Mindemellett – az elővárosi vonatok kivételével – menetközben sem kapnak tájékoztatást a vakok arról, hogy az adott állomáson melyik oldalon van a peron. Azt, hogy melyik állomáson vannak éppen, ma már okostelefonjaikkal könnyen nyomon tudják követni, de a GPS abban nem segít, hol tudnak biztonságosan leszállni. Így előfordulhat, hogy jobb esetben a fűbe, árokba lép a vakember, de az is megeshet, hogy a szomszédos vágányra. Sőt az okostelefonokkal sem mennek mindig sokra, ugyanis egyes szerelvényeken – jellemzően IC-ken – a GPS-t árnyékolják, gyakran a vétel nem lehetséges.

Lukáts Sándor, agárdi vakember a Fehérvár24-nek azt is elmondta, hogy a Budapest – Székesfehérvár útvonalon a felújítás után is sokkal biztonságosabb a buszközlekedés – még akkor is, ha esetleg több utat kell megtenni az autóforgalom közelében –, mert a járdákon egyre több a kialakított vezetősáv, illetve a biztonságosabb objektum.
“A vasúti peronra felfestett sárga csíkot mi nem látjuk, nekünk az nem segítség, de azt nem is nekünk festették” – hangsúlyozta Lukáts Sándor.
Az agárdi vasútállomáson halálfélelmük van a vakoknak, mert a felújított pályán akár 120 km/óra sebességgel roboghat át egy szerelvény, miközben nekik semmilyen támpontjuk nincs.

Talán majd Fehérváron

Mindez azért is érthetetlen, mert ma már az Európai Unióban alapkövetelmény, hogy átalakításkor vagy új beruházásnál a fogyatékkal élők mozgását szem előtt kell tartani.  Ha maradt még abból a 120 milliárdból, akkor remélhetőleg pótolják ezt a hiányosságot, és a fehérvári vasútállomást már nem ezekkel a hiányosságokkal újítják fel!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.