Belföld

Berkes: „még jobbak is lehetünk!”

A Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője újabb öt évre hosszabbította meg szerződését a társulatnál.

A többszörösen díjazott karmester a napokban írta alá a megbízatását, így portálunk kíváncsi volt arra, hogyan képzeli el a csapat jövőjét a klarinét nagymestere.

Miért döntött úgy, hogy újabb 5 éven keresztül tagja lesz a zenekar vezetőségének?

Berkes Kálmán: Idén Fűke Gézának is lejárt a mandátuma, ám a pályáztatási eljárás értelmében újra megkapta az igazgatói széket a társulatnál. Géza ezután keresett meg engem, hogy vállalnám-e továbbra is a művészeti vezetői posztot a zenekarnál. Talán nem nagyképűség ha azt mondom, hogy a mögöttünk álló esztendők nagyon sikeresen teltek, ezt matematikailag is tudjuk igazolni, hiszen több jegyet és bérletet értékesítettünk, ezáltal nőtt a nézőszám, és közel 30 világsztárt sikerült Győrbe szerződtetnünk, vendégszereplésre csábítanunk.

A következő 5 évre vonatkozóan már kirajzolódott a forgatókönyv?

B.K.: Természetesen nagy vonalakban igen. Mindenképpen az a célunk, hogy a nemzetközi mezőnyben is még komolyabb szerepet játsszunk. Azon kívül, miután a zenekar megkapta a nemzetközi besorolást, ez kötelezettségekkel jár, és ennek szeretnénk maximálisan megfelelni. Nagyon nemes és szép feladat, hogy a regionális kulturális program vérkeringésébe még intenzívebben bekapcsolódjunk, így már nemcsak Győrben koncertezünk hanem többek között Mosonmagyaróváron, Pápán, Sopronban, valamint a szlovákiai Dunaszerdahelyen is vannak bérleteink, ami szintén nagy siker. Zenei szempontból is jó lehetőség ez, hiszen a győri repertoárból szemezgetve turnézunk, vagyis egy adott darabot több alkalommal eljátszhatunk a közönségnek. Ez korábban mindig is fájó pontom volt, hogy ha megtanultunk egy nehéz produkciót – ilyen volt a Rózsalovag svit, vagy néhány éve a Tűzmadár című darab – azt kivétel nélkül csak egyszer adtuk elő, annak ellenére, hogy minél többször játsszuk, annál tökéletesebb lesz az előadás. Ez szerencsére változik az elvárásoknak köszönhetően.

Hogy látja mennyit változott a zenekar az utóbbi időszakban?

B.K.: Úgy érzem a zenekarral nagyon jól megy a munka, nagyon sokat fejlődtek, emelkedett a színvonal, az ország egyik legjobb csapatává nőtte ki magát az együttes. De meggyőződésem, hogy lehetünk még jobbak, a következő időszakban még magasabbra szeretnénk emelni a mércét, de ezt a zenészek is így gondolják, hiszen közösek az érdekek.

Nagyon sokat utazik Magyarország és Japán között. Mennyire fárasztó ez a kettősség?

B.K.: Az ingázás sajnos egyre fárasztóbb, 61 éves elmúltam és azért ez így már más, hiszen az időeltolódás élettanilag borzalmasan zavaró, és az egészségemet is megterheli, a másik pedig, hogy a 12 órás repülőutak is kimerítőek. Sajnos nagyon sok karmestert ismerek aki ebbe belebetegedett. Én persze nem szeretnék, így csak azt tudom mondani, hogy majd meglátjuk. Meglátjuk, hogy mennyire bírom a párhuzamosságot, de az biztos, hogy a győri hivatást szeretném hosszú távon, tovább űzni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik