Belföld

Balog-Hiller vita értékekről és európaiságról

Balog Zoltán (balog zoltán)
Balog Zoltán (balog zoltán)

A mai magyar jobb- és baloldal számos kérdésben értékítéletéből és világnézetéből fakadóan a feloldhatatlanságig menően ellentétes álláspontot képvisel, ám az értelmes párbeszédre szükség van.Ebben értett egyet egymással Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, volt oktatási és kulturális miniszter.

Kőszegen, a Tranzit elnevezésű ifjúsági közéleti fesztiválon Hiller István azt mondta, a mai magyar jobboldal Európa és az európaiság tekintetében defenzívában van, a kormány pedig olyan szabadságharcot folytat, amely a “pálinkafőzéstől egészen a strasbourgi parlamentig tart”. Balog Zoltán szerint viszont Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság jövője a múltunkból vezethető le, európaiságunk pedig csak hagyományaink, értékeink megőrzésével válhat teljessé, az emlegetett “szabadságharc” is ezért folyik.

Ki mondja meg azt, hogy mi az az európaiság? Nekünk a tudományban, a kultúrában, de még a politikában is van olyan súlyú és olyan szintű európai mondanivalónk, amely nélkül Európa sokkal szegényebb lenne – vetette fel a miniszter. Hozzátette: a magyarság és az európaiság mesterséges szembeállítása inkább a baloldal retorikai fogásaihoz tartozik. Szerinte lehetnek olyan nemzeti radikális gondolatok, amelyek időnként Európa tagadásába mennek át, de ha azt kell tagadni, ami a brüsszeli bürokraták között folyik, abban nem vagyunk egyedül, az probléma a többi uniós országban is.

Békés Márton, Hiller István és Balog Zoltán
Fotó: MTI/Nyikos Péter

Egy olyan Európai Uniót, ahol a bürokrácia megpróbál egyfajta szuperállamként a nemzetállamok fölé emelkedni, a nemzetállamok felelős vezetői nem tudnak és nem is akarnak elfogadni, éppen ezért indult meg egy olyan folyamat, amely a túlszabályozottság ellen kíván fellépni – mondta Balog Zoltán.

Hiller István a beszélgetés folyamán kijelentette: soha nem fogadta el Brüsszelt, a brüsszeli központot Európának, megfogalmazása szerint személyes Európa-képe ennél sokkal szélesebb.

Balog Zoltán viszont emlékeztetett arra: a szocialisták megszavazták az Európai Parlamentben a Magyarországot és a magyar kormányt elítélő Tavares-jelentést.

Hiller István szavai szerint ha Magyarországot érte volna támadás, akkor a szocialistáknak is kötelessége lett volna az ország érdekében nemmel szavazni, de nem erről volt szó, hiszen a támadás, a kritika nem az országot, hanem az ország kormányát, annak intézkedéseit érte. “Ilyen támadást a későbbiekben is kaphat a mindenkori magyar kormány, éppen ezért én híve vagyok egy olyan politikai kultúrának, amelyben a mindenkori kormány és a mindenkori ellenzék nem feltétlenül a nyilvánosság előtt beszélni tud egymással – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik