Belföld

Szlovákiába költözik a győri kistigris

A februárban született kölyök mára tinédzser nagymacskává cseperedett. Az állatkertek közötti csereprogram keretében viszik északi szomszédunkhoz.

A tigriskölyök világrajövetele több okból különlegességnek számított, hiszen Győrben eddig nem volt példa tigrisek szaporodására, arról nem beszélve, hogy a kölyök apja Raul, Európa talán legszebb fehértigris hímje, így az utód továbbörökítheti a fehértigrisek génjeit, annak ellenére, hogy ő anyja színét örökölte.

A kilencéves fehér bengáli tigris, Raul egy angliai állatkertben született. Ez az impozáns megjelenésű hím három évvel ezelőtt került a nyíregyházi állatparkba, ahonnan tenyészetési program keretében érkezett tavaly Győrbe. A Xantus-állatkert hónapokon át “tigrislázban” égett: a szakemberek izgalommal készültek Raul érkezésére, és nagy várakozással figyelték Kámával, a Győrben gondozott tízéves nősténnyel alakuló kapcsolatát.

(fotó: Krizsán Csaba)

Februárban megszületett a tigriskölyök. A kicsi nevelésében az anya, Káma nem jeleskedett, így a kölyköt el kellett venni mellőle. Ez nem érte váratlanul az állatkert munkatársait, hiszen Kámát is kézből nevelték kölyökkorában.

A tigriskölyök háromhetesen mutatkozott be először a nagy nyilvánosságnak. A győri állatkert belvárosi bemutatótermében, a Füles Bástyában “tigrisóvodát” rendeztek be számára, ahol a látogatók testközelből figyelhették első próbálkozásait. Kezdetben gondozói cipőjét, nadrágját tekintette zsákmánynak, amelyet lapulva, igazi vadászó nagymacska mozdulatokkal cserkészett be. A jó idő beálltával az állatkertbe került, ahol igazi ragadozó nagymacskaként uralja kifutóját.

Az állatkertek közötti csereprogram keretében viszik most Szlovákiába. Egyelőre nem tudni, mit kapunk érte. A ragadozót fogadó állatkert következő felajánlása bizoyosan Győré lesz. – mondta Andréka György, a győri állatkert igazgatója.

Még több fotó a kis ragadozóról itt található!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!