szél (vihar, )
Belföld

Egyszerre van nyár és ősz az országban

Egyszerre van nyár és ősz az országban: a Tiszántúlon még tart a hőség, néhol 35 Celsius-fokos meleg van, a Dunántúlon viszont lényegesen hűvösebb az idő, illetve helyenként viharos erejű szél fúj - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délután a Facebook-oldalán.

A Tiszántúlon 32-35 fokos meleg van, az időjárást alakító front mögött északnyugaton viszont lényegesen hűvösebb van, ott 20-21 fok körül alakul a hőmérséklet. A Dunántúl nagy részén és a Duna vonalában erős, helyenként viharos északi szél fúj. Az országban elszórtan záporok is vannak – írták.

A jelenlegi előrejelzések szerint Budapesten az esti órákban az északnyugati szelet várhatóan élénk, alkalmanként erős (30-50 kilométer/óra közötti) lökések kísérik majd. A megnövekvő felhőzetből záporok alakulhatnak ki és zivatar sem zárható ki.

Az esti órákban az ország keleti részén kisebb az esélye csapadéknak, a Dunántúlon és az ország középső részén az éjszakai órákhoz közeledve egyre több helyen alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat, felhőszakadással és viharos széllel. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és az ország északkeleti részén általában erős lökések kísérik.

A kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint jelenleg az ország tizenhárom megyéjében – Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest – valamint Budapest területén a felhőszakadás miatt, ezek közül kilenc megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest -, illetve Budapest területén a várható heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Fejér, Somogy és Veszprém megyében a heves zivataroktól függetlenül megerősödő szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben, a balatoni helyszínekre tervezett központi tűzijátékokat lemondták.

Ajánlott videó