Belföld

Aranysakál tartja rettegésben Feketehegyet

A környék baromfijait féltik a ragadozótól.

A Vörösmarty Rádió munkatársainak jeleztek a feketehegyiek, hogy adjanak segítséget valamilyen hivatalos szerven keresztül, mert legalább egy aranysakál vérengzései veszélyeztetik a baromfiakat.

A hallgató szerint a Latorcai utca környékén rövid időn belül már másodszorra is feltűnt az aranysakál. Feltételezik, hogy kölykei is lehetnek, ezért vadászik olyan gyakran. Tekintettel arra, hogy sok háziállatot veszélyeztet az aranysakál, kérik, hogy az illetékesek nyújtsanak segítséget.

Esetleges elszaporodásuk elsősorban a vadgazdálkodásban okozhatnak nagyobb gondokat. Természetes ellensége a farkas, viszont ahol nincs, ott könnyebben szaporodnak az aranysakálok. Magyarországon már többször is kihaltnak tekintették, de a délszláv háború után több csoport is megjelent elsősorban az ország déli felében. A nőstény 3-6 kölyköt hoz a világra, de gyakran előfordul, hogy akár nyolcat is. Az aranysakálkölykök kísértetiesen hasonlítanak a kölyökkutyákhoz. A párok nem ritkán életre szóló kapcsolatot kötnek, és ennek megfelelően nagy gondoskodásban részesítik kölykeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik