Belföld

Csecsemőhalálok: Borsodban a legtöbb a koraszülés

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

Az észak-magyarországon hal meg a legtöbb újszülött, mivel ott születik a legtöbb baba idő előtt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a koraszülések és a csecsemőhalálozások aránya eleve kiemelten magasnak számít – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke a miskolci megyei kórház koraszülött osztályán történt halálesetekkel kapcsolatban.

Velkey György tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében minden 11. gyermek koraszülött. E magas arány a csecsemőhalálozások számában is megmutatkozik. Tavaly példáué Borsod-Abaúj-Zemplénben a  hétezer szülésre 49 csecsemőhalál jutott, míg például Vas megyében kétezerre 12.

Borsod és Heves koraszülöttjeit is Miskolcon látják el, ott, ahol augusztus 5. és 14. között kilenc csecsemő halt meg – jegyezte meg az elnök.

Picik válságos állapotban

Velkey György azt is mondta: a másfél hét alatti kilenc halálozás soknak számít, de szerinte “könnyen lehet véletlen egybeesés is”. Például a melegfront mindig fokozza a koraszüléseket, az egyik budapesti kórházban is előfordult olyan, hogy az átlagosnál jóval több koraszülött miatt már nem tudtak újabbakat felvenni.

Velkey György hangsúlyozta azt is, hogy a koraszülöttek – különösen a kis súlyúak – már születésükkor olyan állapotban vannak, mint az intenzív osztályon kezelt, legsúlyosabb állapotú felnőtt betegek, azaz rosszak az életesélyeik.
Korábban a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője példát is mondott erre. nagy Károly szerint egy egykilós újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott.

Miért jön hamarabb a baba?

A kórházszövetség elnöke beszélt arról is, hogy tanulmányok szerint a szociálisan rosszabb helyzetű, rosszabb higiéniai viszonyú, rosszabb táplálkozású, rendezetlenebb életformájú nőknél, például a túlságosan fiatal anyáknál, illetve mindezen körülmények halmozódása esetén nagyobb a koraszülés esélye.

Nem a kórházi dolgozók felelősek?

Az eddigi vizsgálatok szerint nincs összefüggés a kilenc miskolci baba halála között, de még folynak az ellenőrzések. A szülők azt gyanítják, hanyagság okozta a tragédiákat, az általunk megkérdezett szakértők szerint azonban ez kizárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik