Belföld

Csecsemőhalál: perel a kórház

miskolci csecsemőhalál (miskolci kórház, csecsemőhalál, szülészet, )
miskolci csecsemőhalál (miskolci kórház, csecsemőhalál, szülészet, )

Az igaztalan vádak miatt jogi lépésekkel él a miskolci gyermek-egészségügyi központ.

Együtt éreznek azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették, a “sok igaztalan vád miatt” azonban, ha valaki a gyermek-egészségügyi központ munkájával kapcsolatban “valótlan kijelentést hoz nyilvánosságra, vagy megalapozatlan tényeket állít”, azzal szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik – közölte a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője. Nagy Kálmán közleményben tudatta: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülöttosztálya – Magyarország első ilyen osztálya – már negyvenöt éves. Alapítása összefüggött azzal, hogy a megyében rendkívül magas volt a koraszülött-halandóság. Az osztály már koraszülöttek ezreit mentette meg a biztos haláltól. Borsod-Abaúj-Zemplénben szervezték meg először az inkubátoros szállítást, amely máig az egyik legfontosabb tényezője a koraszülöttek életben tartásának.

Az osztály tavaly is sok gyógyult, jó életminőségű koraszülöttet bocsátott haza. Az elmúlt másfél hét alatt a gyermek-egészségügyi központ koraszülöttosztályán több, igen kis súlyú koraszülött halt meg. “A közvetlen halálok eddig nincs feltárva”, az egyes esetek közötti összefüggés még nem tisztázott. “Az osztály dolgozói a vizsgálatok eredményét, illetve azok értékelését szükségesnek tartják és várják” – írta a szakember. Az igen kis súlyú koraszülöttek megszületésük után súlyos betegek. “Ezek a gyermekek gyenge védekezőképességgel rendelkeznek, és életkilátásuk korlátozott”. Egy 1000 grammos újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott – hozott példát.

A miskolci gyermek-egészségügyi központ Magyarország egyik legjobb intézménye, amelytől sokszor egyetemi klinikák kérnek segítséget, és olyan súlyos betegeket lát el sikeresen – égetteket, leukémiásokat, csontvelő-transzplantáltakat -, akiknek a kezelése nemzetközileg is jelentős gyógyító feladatot jelent – jegyezte meg. “Természetesen mélységesen együtt érzünk azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették” – olvasható Nagy Kálmán közleményében.

Tárgyilagos tájékoztatást kérnek a kórházban működő szervezetek

Tényszerű, tárgyilagos és pártatlan tájékoztatást kérnek a médiaszolgáltatóktól a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban működő szakmai és érdekképviseleti szervezetek. A vezetőik által aláírt közlemény elismeri a média társadalmi kontrollban betöltött szerepét, de elítéli a találgatásokra okot adó riportokat, amelyek a vizsgálat befejezése előtt megzavarják az intézményben kezelt betegek nyugalmát, a dolgozókat elbizonytalanítják.

A megyei kórház szakszervezeti bizottsága, a közalkalmazotti tanács, az orvosi és szakdolgozói kamara helyi vezetői szerint az intézmény dolgozóit többször is atrocitás érte munkahelyükön és lakókörnyezetükben a történtek miatt. Álláspontjuk szerint a híradások jelentősen csorbítják az alulfinanszírozott és túlhajszolt orvosok, valamint szakdolgozók jó hírnevét, a betegek bizalmát. Hangsúlyozzák: a háromezer dolgozót foglalkoztató intézményben továbbra is zavartalan az ellátás.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben, és utasította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a koraszülötteket ellátó osztály bezárása nem indokolt.

Szakértők szerint kizárt, amit a szülők állítanak, nem szeghették meg az orvosok a szabályokat a miskolci kórházban. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint kizárható, hogy higiéniai hiányosságok okozták a miskolci koraszülöttek halálát, mivel az ilyen intenzív osztályokon a lehető legszigorúbb fertőtlenítési szabályok vannak érvényben. A vizsgálati eredményekre két hetet még várni kell.

Vizsgálják, hogy a csecsemőket kik ápolták, mely orvosok kezelték, és egy helyen voltak-e elhelyezve. Igazságügyi patológiai vizsgálatot fognak végezni, a négy babánál pedig, akinél már megállapították a halál okát, megismétlik a vizsgálatot. Korábbi hírek szerint valamennyi baba nagyon kis súllyal, az élettel szinte összeegyeztethetetlen elváltozással (például agyhiány, fél szív) jött a világra, és csak négy érintett anyuka járt terhesgondozásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik