Belföld

Nekiment a fideszes polgármester Orbánéknak

fürjes pál (fürjes pál)
fürjes pál (fürjes pál)

Torzításokon alapuló lejárató kampánynak tartja az ózdi „vízháborút” a Heti Válasznak nyilatkozó Fürjes Pál, aki azt üzente a Fidesznek, hogy "politikai hullává" teszik.

A polgármester elvárná, hogy a kormány kiálljon az intézkedés mellett. Azt mondta: a vízkorlátozást elrendelő döntést újra tudják gondolni, de ha azt kérik tőle, hogy azt „végleg és teljes mértékben” vonják vissza, azzal őt politikai hullává teszik, elveszti szavazói nagy részét. Fürjes rengeteg támogatást kapott ugyanis az elmúlt napokban, amiért valaki végre „ki merte mondani az igazságot”.

Fürjes Pál szerint nem azokkal van a baj, akik rendeltetésszerűen használják a kutakat ivásra, főzésre. Az intézkedés célja sem a szegények megbüntetése volt, a korlátozás az egész városra vonatkozott, alapos előkészítés, az egyes kutakon elhasznált vízmennyiség pontos felmérése előzte meg, amiről nem számolt be sem a hazai, sem a nemzetközi sajtó.

Fotó: Neményi Márton

A polgármester szerint Ózdon évek óta szigorú takarékossági programot folytatnak, hogy rendbe szedjék a várost, amit három éve 825 milliós működési hiánnyal vettek át. Mára ezt ledolgozták, megfogták a kiáramló pénzeket, felmondták a kedvezőtlen szerződéseket, racionalizálták a közcégek működését. „Ezen az úton tovább kell menni”.

Ózdon „rengeteg közkút van a lakosság számához viszonyítva”, amit a város anyagilag talán elbírna, de pszichésen nehéz elviselni, hogy a kevés pénzből ezerféle számlát kell fizetni, miközben egy szűk réteg szabadon pazarol. A kormányminden racionális intézkedését megvédte a külfölddel szemben, értük miért nem lehet kiállni, amikor hazugságokkal támadják a városvezetést – kérdezte a polgármester.

Szerinte hazugság, hogy pont a kánikula közepén korlátozták a vízhasználatot, mert a döntést november óta tartó előkészítő munka után június végén hozták meg, három hétig nem is történt semmi, senkit nem zavart. Aztán egyszer csak valakiknek eszébe jutott, hogy ebből botrányt lehet csinálni.

Ózdon most új műszaki megoldásokat keresnek, amelyek meggátolják a nyomókar kiakasztását, illetve azt, hogy slagot erősítsenek a kutakra, és ipari mennyiségű vizet vételezzenek. A polgármester felvázolta „egy slagbénító kifolyóvég tervét” – hisz civilben gépészmérnök -, ha „működik, szabadalom lesz belőle. Egyes kutaknál felmerülhet a kártyás rendszer bevezetése is a rászorulók részére”. További részletek a HetiVálasz.hu-n

Ajánlott videó

Olvasói sztorik