Belföld

Újabb pofonok után iskolakerülésre kérik Bajnait

Teleki-Jozsef-Altalanos-Iskola-es-Szakiskola(1)(210x140)(1).jpg ( Teleki József Általános Iskola és Szakiskola)
Teleki-Jozsef-Altalanos-Iskola-es-Szakiskola(1)(210x140)(1).jpg ( Teleki József Általános Iskola és Szakiskola)

Az Együtt-PM szerint az igazgatók kinevezése újabb pofon a közoktatásnak. A Fidesz kéri, hogy Bajnai Gordon messziről kerülje el gyűlöletkeltő politikájával az iskolákat.

Az Együtt-PM választási szövetség véleménye szerint az iskolaigazgatók kiválasztása rövid idő alatt már az ötödik pofon, amit a közoktatás kap – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A független politikus azt mondta, a hírek szerint több esetben sem szakmai, hanem politikai alapon neveztek ki embereket. A Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának vezetője azt mondta, nem tudják pontosan, hány ilyen eset történt, de attól félnek, hogy ez az általános gyakorlat. Kijelentette: az Együtt-PM kormányváltás esetén a helyi közösségeknek adná vissza az igazgatói kinevezések jogát.

Erőss Gábor, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa kirívónak tartotta a csongrádi összevont általános iskola ügyét, ahol úgy nevezték ki az igazgatót, hogy a tantestület és a szülők egy másik jelölt mögé álltak. Jászárokszálláson és Jászapátiban senkit nem neveztek ki, mert a helyi Fidesz nem támogatta a pedagógusok és a szülők jelöltjét. Még Szigetváron sem lehet tudni, hogy ki fogja ősztől vezetni az intézményt. Erőss félőnek tartotta, hogy miként a „Fidesz a trafikokat megszerezte magának”, az iskolák élére is a saját embereit helyezi el.

A Fidesz közleményben reagált és sajnálatosnak nevezte, hogy Bajnai Gordon politikája “kimerül abban, hogy csökkenteni akarja a bankadót, és pedagógusok, iskolaigazgatók, kisvállalkozók ellen folytat hadjáratot és mindenkiben csak az ellenséget látja. Új iskolaigazgatók kinevezésére 588 iskolában azért volt szükség, mert lejárt a határozott időre szóló igazgatói mandátumuk”.

Hoppál Péter tudatta, hogy “a jelenlegi kormány – a Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal szemben – felelősséget és állami garanciát vállalt az iskolák működtetéséért, az iskolaigazgatók kinevezése is állami felelősséggé és feladattá vált. A gyermekek és a szülők nevében is arra kérjük Bajnai Gordont, hogy gyűlöletkeltő politikájával messziről kerülje el az iskolákat, hagyja a pedagógusokat dolgozni! Ha már a bukott baloldal segíteni nem tudta a pedagógusokat, ne akarja most politikai célokra használni őket!  Idén ősszel több mint 150 ezer pedagógus kezdheti meg úgy a tanévet, hogy biztos lehet abban, hogy kiszámítható béremelés vár rá, nem pedig felmondólevél, ahogy az a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején történt, amikor tízezreket tettek közülük utcára – állította a Fidesz-szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik