Belföld

Lázár szerint Csányi a legfőbb uzsorás

lazar-janos(960x640)(2).jpg (lázár jános, )
lazar-janos(960x640)(2).jpg (lázár jános, )

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár durván visszaszólt az OTP-vezérnek.

Innen szép nyerni – jelentette ki az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatban Lázár János államtitkár, aki augusztus 1-jétől kormánybiztosként vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését. Mivel a 15 operatív programból 13-at jelenleg nem finanszíroz az EU, ezért sürgős akciótervet dolgoz ki a kormány, amit az augusztus 14-i ülésen már meg is tárgyal. Lázár János felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2007-2013-as időszakra vonatkozóan a 8400 milliárd forintnyi uniós forrásból 500-600 milliárd forint veszhet el végérvényesen, ha a kormány nem hoz komoly döntéseket.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dolgozóival, vezetőivel szemben elvárás, hogy a jövőben a magyar nemzeti érdeket képviseljék Brüsszelben, a közcél érvényesüljön az öncéllal szemben. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól augusztus 1-jén a fejlesztési ügyek felügyelete a Miniszterelnökséghez került, mert a 2014-2020-as időszakra jutó mintegy 6000 milliárd forint felhasználására 2014 január elsejével induló új intézményi rendszert kell kialakítani.

Lázár János azt mondta: az ő feladata előkészíteni az új intézményrendszer kialakítását, és korrektül levezényelni a 2007-2013-as időszak befejezését. Az új rendszerben a szakminisztériumoknak, szakpolitikáknak döntő szerepet szánnak, ezért az irányító hatóságok a szakminisztériumokhoz kerülnek, a központi irányítás, a koordináció – a tervek szerint – a Miniszterelnökségen lesz – tette hozzá. A kormánybiztos kérte, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalják meg a Brüsszel által kifogásolt területek ügyét, és a szükséges lépéseket. A szervezeti döntések része, hogy Lázár három elnökhelyettest bízott meg a NFÜ-nél: Dányi Gábor fejlesztési és informatikai területért, Simó Balázs, a nemzetközi ügyekért, köztük az Európai Bizottsággal tárgyalásért, Vitályos Eszter a belső jogi ügyekért lesz felelős.

Lázár javasolni fogja, hogy amelyik tárcánál forrásvesztés következik be, azonos összegű legyen 2014-ben a minisztérium költségvetésének csökkentése. Emellett jogszabály-módosítási csomagot is javasol a gyorsítás és egyszerűsítés érdekében. A kormánybiztos Johannes Hahn uniós biztoshoz fordult, hogy mielőbb zárják le a vitákat, amelyek között  szerinte vannak politikai támadások is. Várhatónak nevezte, hogy az Európai Bizottság az eljárásokat bírság ellenében feloldja, erről szeretnének szeptember 15-éig megegyezni.

A kormánybiztos közölte: a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint felhasználásának 95 százalékáról döntöttek, 500 milliárd forintos mozgástér van. Az első félévben rekordösszeget, 740 milliárd forintot fizetett ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az idén 1200-1300 milliárd forint kifizetése a reális.

A sajtótákoztatóján Lázár János egy újságírói kérdésre reagálva kitért Csányi Sándor minapi kijelentésére, amikor az OTP-vezér azt mondta, Lázár tehetséges politikus, a trafikügyet is ügyesen elintézte. Az államtitkár erre ma azt mondta, a sajtóból értesült Csányi Sándor szavairól, “nem jellemző, hogy találkoznék Csányi Sándorral”. Nincs más választásom, mint ennek a lesajnáló mondatnak a tudomásul vétele, hiszen mégis csak ő az első számú uzsorás” – idézte szavait az ATV.

Csányi Sándor bárhogy is “páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival”, természetesen “meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet” – tette hozzá. Aki ilyen fontos ember az országban, annak a véleményét is kénytelen vagyok tudomásul venni. Lázár arra utalva, hogy a megfogalmazásaiból kitetsző szigort kizárólag a devizahitelesek védelmében tanúsítja, azt is külön hangsúlyozta: szerinte a kormány szándéka ugyanilyen világos, mert szeretnének a devizahiteleseknek segíteni.

A kormány és a bankok között folyó, a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó megbeszélésekről újságírói kérdésre válaszolva azt is kifejtette: a kormány tárgyalásos úton születő megoldást kíván elérni a bankszövetséggel, de az világossá tette, hogy magát a kérdéses pénzügyi piaci terméket, a devizahitelt szeretnék megszüntetni.

Lázár korábban egy interjúban komoly kockázatnak nevezte egy demokráciában, ha valakinek akkora gazdasági hatalma van, mint Csányi Sándornak. A politikus akkor azt mondta, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója polip módjára hálózza be az országot. Ugyanakkor Simicska Lajost nem tartja hasonló tényezőnek. „Az egyik kisegér, a másik meg elefánt. A kettő között nem lehet viszonyítási pontot találni” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik