Belföld

Nyakunkon a vihar!

Jegeso(210x140)(1).jpg (jégeső)
Jegeso(210x140)(1).jpg (jégeső)

Kiadták az első riasztásokat a heves zivatarok és felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak péntek délutáni veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye több járására adták ki a citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást.

Ezeken a területeken már a következő órákban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket viharos szél, jégeső kísérhet, továbbá rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

A Balaton nyugati medencéjénél másodfokú, középső és a keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat éjfélig szóló figyelmeztetésében azt írta, a hidegfront hatására estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban, helyenként az Északi-középhegység nyugati, északi részén alakulhatnak ki zivatarok. Várhatóan a délutáni és az éjszakai órák között a Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.

Kevésbé erős, de még így is viharos széllökésekre és jégesőre Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Zala és Pest megyében, illetve a fővárosban is számítani lehet. Ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Egy-egy zápor, zivatar során több megyében rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék eshet. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Pénteken délután egyébként ismét hőségrekordok dőltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik