Belföld

Jön a vihar, de keleten marad a hőségriadó

zivatarok(210x140)(1).jpg (zivatar, zápor, eső, )
zivatarok(210x140)(1).jpg (zivatar, zápor, eső, )

Három megyére szombatra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat. Ezenkívül több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség, illetve a várható erős szél, heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt is. A sógoroknál már lehűlt a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton a Tiszántúlon még mindig kevéssel 27 Celsius-fok fölött lesz a hőmérséklet. Viszont az ország nagy részén egy északnyugat felől átvonuló hidegfront hatására már 25 fok alatt várható az átlag. Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében piros, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton már csak 25, keleten még 33 fok körül várható.

Emellett szombat délután a Dunától keletre várható zivatar, lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 milliméternyit meghaladó mennyiségű csapadék) kíséretében. Kis eséllyel a keleti megyékben egy-egy intenzívebb zivatar is lehet.
A várható heves zivatarok miatt Budapestre és 10 megyére (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest) adtak ki citromsárga figyelmeztetést szombatra.

A várt legerősebb széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 70 kilométerest Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megyében, ezeken a területeken emiatt van citromsárga jelzés.
Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék eshet Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezekre emiatt adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Ausztriába már meghozta a lehűlést a hidegfront

A rendkívüli kánikula után hidegfront érte el Ausztriát pénteken, egy nap alatt helyenként több mint tíz fokot esett a hőmérő higanyszála. Napközben az ország nyugati részében, Vorarlbergtől Salzburgig 20 Celsius-fok, a keleti országrészben 25 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet.

Csütörtökön még megdőlt az országos melegrekord Ausztriában: a szlovák határhoz közeli Bad Deutsch Altenburgban 40,5 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Pénteken a hidegfront esőkkel, zivatarokkal kísérve tartott kelet felé. Az előrejelzések helyenként heves esőzésekre és jégesőkre is figyelmeztettek, de a kora esti híradások nem számoltak be rendkívüli zivatarokról, sem jégesőről.

Csak Salzburgban és környékén okozott az esősre fordult időjárás közlekedési káoszt, a közeli tavaktól a fürdőzésre alkalmatlan időben ugyanis turisták és üdülővendégek tömegesen keltek útnak szinte egy időben a városba.

Péntek este már Magyarország nyugati részébe is megérkezett a hűsítő eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik