Belföld

Trafikmutyi: újabb előny a baráti cégeknek?

trafik (trafik)
trafik (trafik)

Szeptembertől az összes trafiknak naponta kell jelentést tennie a készletéről a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. felé. Aki hozzájut ezekhez az információkhoz, az hatalmas versenyelőnyhöz jut a piacon. Az iparági szereplők attól tartanak, hogy az adatok kormányközeli forgalmazó(k)hoz szivárognak majd. Más ésszerű magyarázatot ugyanis nem találtak az újabb módosításra.

Az ügy lényege: kevesebb lett a trafik, így sokkal többet ér a boltok árukészletéről szóló részletes információ.

“Az a beszállító, aki napra pontosan tudja, hogy éppen nincs áru, simán beelőz bárkit, lehalássza a piacot” – magyarázták a 444-nek az iparági szereplők, akik nem értik, hogy miért nem elég, ha a NAV tudja, hogy miből, mennyi fogy, miért kell ezt az NDN Zrt.-nek is átküldeni?

Bár az NDN Zrt. szerint azért szükséges a napi jelentés, hogy a dohányzók dohánytermékekkel való ellátása szakszerű és kielégítő legyen, az iparági szereplők úgy vélik, ez akár a trafikmutyi újabb fejezetét is jelentheti.

Mint mondják, arra számítanak, hogy a kiskereskedelem piacának újraelosztása után újabb kör következhet, ami már a nagykereskedelmet célozza meg, a trafiktörvény megalkotásában közrejátszó érdekekkel. A tét nagy, egy 550 milliárdos piacról beszélünk.

A 444 ezután a Continental Zrt.-t említi, mint a kormány kedvenc dohánycégét, amely már most is a trafiktörvény egyik nagy nyertesének számít. Hogy ebből a módosításból ők profitálnak-e, azt egyelőre nem lehet tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik