Belföld

Még egy kicsit csúszik az enyhülés

balaton(2)(1)(960x640).jpg (strand, bikini, balcsi, )
balaton(2)(1)(960x640).jpg (strand, bikini, balcsi, )

Szombatra virradóra érkezik meg a hidegfront.

Egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A legfrissebb előrejelzés szerint a kánikula várhatóan a szombatra virradóra érkező hidegfrontig folytatódik. Korábban előbb csütörtökre, majd péntek estére ígérték az enyhülést.

A napi középhőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 27-30 Celsius-fok között alakul, akár 40 fokos maximumokkal. Pénteken a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokot már mérséklődik, szombatra pedig országszerte megszűnik az extrém forróság – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

További hasznos tanácsok a videóban:

A hőségriadó hétfő óta van érvényben. Az országos tiszti főorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés pedig a hőségriadó. Utóbbi feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint “rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik