Belföld

Szerdán 40 fok lesz Győrben

Készítsük a napernyőt és a hűsítőket, mert a hét közepén garantáltan szükségünk lesz rájuk!

Még nyár közepén is ritkán fordul elő Európában, hogy szinte az egész kontinensen a meleg levegő váljon domináns időjárás alakítóvá.

Jelenleg ugyanis csak Norvégiában, valamint Írország és Skócia egyes részein regisztrálnak 20 fok alatti nappali hőmérsékleteket, miközben a Lisszabon-Párizs-Berlin-Varsó vonaltól délre jellemzően 30 fok felett alakul a nappali órák hőmérséklete, sőt Montenegro és Bosznia-Hercegovina egyes elzárt völgyeiben 40, 41 fok is előfordul.

A meleg mellé általában sok napsütés is párosul, és a kontinens legnagyobb részén csapadékmentes az idő. Területi átlagban jelentős eső csak Skandinávia délnyugati részén fordul elő, illetve az Alpok északnyugati részein a labilis rétegzettségű levegőben egyre hevesebb zivatarok alakulnak ki, néhol jégesővel, szélviharral.

Az időjárási helyzet azonban kissé megváltozik a kontinensen, hiszen az Északnyugat-Európa felett kavargó légörvény frontjai lassan egyre beljebb hatolnak a kontinensen, így a nyugati területeket lassan hűvösebb levegő árasztja el, miközben a középső vidékek fölé Afrika irányából forró és száraz levegő áramlik. Ennek hatására szerda estig a Kárpát-medencében a hőmérséklet egyre több helyen ismét megközelíti a 40 fokot.

Szerdán túlnyomóan derült, napos idő lesz, csapadék nem várható. A Dunántúlon megélénkül, holnap néhol meg is erősödik a déli, délkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18, 23 fok között valószínű, de északkeleten néhol ennél alacsonyabb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 35, 40 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik